Продовжать боротьбу, попри можливу смерть: у полку "Азов" не збираються складати зброю

"Сталеві воїни" готові боронити Маріуполь до кінця
Головне
Продовжать боротьбу, попри можливу смерть: у полку "Азов" не збираються складати зброю
Полк Азов Фото: azov.org.ua
8 Травня 2022, 20:01
читать на русском

Бійці полку "Азов", які залишаються боронити від рашистів окупований Маріуполь, у неділю, 8 травня, провели пресконференцію, на якій заявили, що збираються воювати з окупантами до кінця.

Чи збираються азовці здаватися:

Офіцер управління розвідки полку "Азов" Ілля Самойленко назвав варіанти розвитку подій для "сталевих воїнів":

  1. Відкласти зброю і чекати на кінець — тоді буде або повільна смерть від голоду, або швидка від бомб.
  2. Спробувати втекти як боягуз. Думати лише про власне життя, а не про обов'язок та присягу. Такий варіант може призвести до смерті: вже одна людина загинула.
  3. Спробувати здатися  та такий крок воїни "Азову" не погоджуються.
  4. Спосіб, який гарантує вам життя, за яке не буде соромно, — це стояти та боротися.

Самойленко зазначив, що полк "Азов" не має високих шансів на виживання, якщо їх візьмуть у полон:

Здатися для нас неприйнятно. Кожен полонений — це ресурс політичного і військового тиску. Це ресурс, щоб підвищити рівень переговорів і позицій, які ми можемо залишити на політичній сцені.

Боротьба з окупантами:

Бійці полку "Азов" за час війни знищили вже 2,5 тисячі російських окупантів у місті Маріуполь та поранили ще 5 тисяч.

Це 15% від загальних втрат ворога по всій країні. Ми також знищили близько 60 танків і пошкодили 30. Це більше ніж 10% від загальних втрат танків Росією. Практично така сама ситуація з БМП, артилерійськими установками - понад 10%. І ці втрати ворогові завдав тільки один підрозділ - тут в Маріуполі, - зазначили в "Азові".

Вбивство цивільних під час блокади Маріуполя:

У полку "Азов" заявили, що рашисти вбили 25 тисяч мирних мешканців Маріуполя.

Чи готові азовці здаватися у полон рашистам:

У полку "Азов" вважають неприйнятною можливість здатися в полон російським окупантам, заявив офіцер управління розвідки, боєць полку Ілля Самойленко:

Так, можна відкласти зброю і просто здатися... ми весь цей час знали, що полк "Азов" не має високих шансів на виживання, якщо нас візьмуть у полон. Та й здатися для нас - це неприйнятно, тому що ми не можемо зробити такий великий подарунок ворогові... для бійців полку "Азов" полон означає смерть.

Евакуація цивільних з "Азовсталі":

У полку "Азов" заявили, що не можуть бути впевненими в повній евакуації цивільних осіб з підвалів заводу.

Чи всіх евакуювали, ми цього твердо сказати не можемо, оскільки жодна міжнародна організація або структура влади, політики не приїхали сюди, на територію "Азовсталі", немає спецтехніки, щоб розібрати завали.

 Коментар щодо дій влади з визволення поранених захисників:

Заступник командира полку "Азов" Святослав Паламар-Калина, заявив владі необхідно продовжити зусилля з вивезення захисників:

Дуже шкода, що це все відбувається з різкими словами про те, що "нам вдалося", "ми все зробили", "наказ виконано" тощо.

Калина додав:

Надзвичайно болить те, що від деяких політиків під час переговорів було чути заяви, що ви, хлопці, займаєтеся якимись своїми справами та тягнете час для того, щоб вивести всіх цивільних. Це було сказано нашому командиру, герою України Денису Прокопенку. Ця людина командує гарнізоном, командує обороною Маріуполя… "Наші справи" – це як раз і означає захист народу України та захист цивільних. І дуже шкода, що у деяких політиків немає такту, а є лише цинізм – цинізм про те, що це успішна операція з евакуації цивільних.

Паламар подякував тим, хто втрутився і домовився про евакуацію цивільних людей, але наголосив, що на "Азовсталі" залишається багато поранених:

Ми чекаємо різких дій щодо реального припинення режиму вогню. У нас залишається багато військовослужбовців поранених, для яких ми кричимо про допомогу. Їм потрібно надати можливість евакуюватися в першу чергу.

"Ми дякуємо всім, але не дякуємо військовим", – отак звучать слова політиків. Ми не за слова тут. Ми за народ України. Ми виконуємо свій військовий обов'язок. Нам не потрібно похвали, але нам потрібна справедливість. І ми завжди про це говоримо. Нам нема чого приховувати. Ми не в тій ситуації, щоб обманювати. Ми завжди, поки м живі, будемо боротися за справедливість. За те, щоб вигнати російських окупантів. І за те, щоб вивести цивільних і поранених військовослужбовців", - додали в "Азові".

Нагадаємо, 1 травня, президент України Володимир Зеленський повідомив, що розпочалася евакуація цивільних з "Азовсталі" у Маріуполі. Однак офіційно українською владою не було оголошено, чи вирішується питання евакуації поранених захисників Маріуполя з полку "Азов", які перебувають у підвалах заводу.

У полку "Азов" розповіли, що поранені солдати у підвалах "Азовсталі" помирають у страшних муках через нестачу медикаментів.

Читайте також

1