Прокурор Харківщини Фільчаков розповів євродепутатам про наслідки збройної агресії росії у регіоні

Олександр Фільчаков обговорив з європейськими парламентаріями шляхи спільної боротьби з окупантами
Прокурор Харківщини Фільчаков розповів євродепутатам про наслідки збройної агресії росії у регіоні
Олександр Фільчаков
22 Липня 2023, 18:42
читать на русском

Керівник Харківської обласної прокуратури Олександр Фільчаков провів робочу зустріч з депутатами Європарламенту. Серед них Георгіус Кіртсос, Карен Мількйор та Петрас Ауштравічус. У візиті також взяла участь Марія Мезенцева — депутатка Верховної Ради України, голова підкомітету з питань наближення законодавства України до законодавства ЄС, голова постійної делегації України у ПАРЄ.

Про це йдеться у телеграм-каналі Харківської обласної прокуратури.

"Ворог щоденно обстрілює Харківщину. На жаль, вже загинуло понад дві тисячі мирних жителів, з них 77 дітей, поранено 2993 особи, з них 242 – неповнолітні. Зруйновано повністю або частково понад 28 тисяч об’єктів, з яких понад 4 тисячі багатоповерховок, майже 9300 – приватні житлові будинки, понад 350 закладів культури, понад 800 закладів освіти, майже 300 - охорони здоров’я. Постраждали також промислові підприємства, заклади соціального захисту, спорту та інші об’єкти. РФ повинна понести відповідальність за кожний злочин. Ми працюємо щоденно для того, щоб воєнні злочинці не уникнули відповідальності за всі масштабні напади на цивільне населення", — наголосив очільник облпрокуратури.

На теперішній час прокуратурою здійснюється процесуальне керівництво у майже 17300 кримінальних провадженнях за ст. 438 КК України щодо майже 18000 злочинів, суб’єктами яких є військовослужбовці російської армії. У цих справах про підозру вже повідомлено 44 особам, з яких 36 — заочно. До суду направлено 7 обвинувальних актів стосовно 21 особи, з яких три судом розглянуто та винесено обвинувальні вироки стосовно 7 осіб.

Тривають також розслідування щодо держзрадників, колаборантів, пособників окупантів, корегувальників вогню. Вже повідомлено про підозру 705 особам. До суду направлено 445 обвинувальних актів стосовно 454 осіб. Судами вже розглянуто з постановленням обвинувального вироку 197 справ стосовно 199 осіб.

У відповідь євродепутати наголосили на важливості фінансової й військової підтримки України. Крім того, вони акцентували, що євроспільнота має бачити правду про події, які відбуваються на території Україні, через злочинні дії рф.

Присутні обговорили план подальшої співпраці заради Перемоги України над російським агресором.

Нагадаємо, на Харківщині правоохоронці знайшли 23 катівні, в яких утримувалися українці та іноземні громадяни. Усі вони зазнали тортур з боку російських окупантів. Крім того, з Харківщини, за приблизними підрахунками, примусово вивезли понад тисячу людей.

1