Путін доручив виплатити по 10 тисяч рублів "біженцям" з "Л/ДНР"

В Україні називають анонсовану евакуацію "примусовим переміщенням людей"
Путін доручив виплатити по 10 тисяч рублів "біженцям" з "Л/ДНР"
Володимир Путін фото: РІА Новини
18 Лютого 2022, 20:38
читать на русском

Президент РФ Володимир Путін доручив уряду виділити по 10 тисяч рублів "біженцям" з окупованих територій Луганської та Донецької областей, які евакуюються на територію Росії.

Про це заявив прессекретар Путіна Дмитро Пєсков, повідомляють російські видання.

За його словами, губернатор Ростовської області Василь Голубєв звернувся до Путіна з проханням надати регіону екстрену допомогу лінією федерального центру у зв'язку з непередбаченим великим напливом біженців.

Путін переговорив телефоном з головою МНС Олександром Чупріяном і доручив йому терміново вилетіти в Ростовську область для організації на місці робіт зі створення умов для розміщення, забезпечення гарячим харчуванням і всім необхідним, включаючи медичну допомогу. Також президент доручив уряду Росії терміново забезпечити виплату кожному біженцю, що прибуває в область з Донбасу, в 10 тисяч рублів, - сказав Пєсков.

Своєю чергою громадський активіст, правозахисник Сергій Стерненко назвав анонсовану окупаційною владою евакуацію "примусовим переміщенням людей", що є воєнним злочином, передбаченим Римським статутом.

Просто зараз ми усі є свідками, як вищі посадові особи російської федерації його вчиняють. Санкції проти Росії від цивілізованого світу потрібні не потім, а просто зараз, - наголосив Стерненко.

Крім того, на думку активіста, відеозвернення про "евакуацію" з очільником окупаційної адміністрації РФ на окупованій частині Луганщини Пасічником було записано щонайменше за дві доби до публікації, 16.02.2022. Тобто ще до того, як за версією РФ 17.02 "Україна почала атаку". Про це свідчать метадані

Це важливий доказ того, що і обстріли 17.02, і примусове переміщення населення – заздалегідь запланована операція російських окупантів. Вони це підготували завчасно, до усіх подій, - написав Стерненко у Telegram.

Фото: t.me/ssternenko

Нагадаємо, що Головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний заявив, що бойовики, підтримувані Російською Федерацією, свідомо вводять в оману жителів тимчасово окупованих територій. Заяви ватажків окупаційних адміністрацій про нібито наступ Збройних Сил України та силові сценарії звільнення тимчасово окупованих територій не відповідають дійсності.

Читайте також