Путін особисто заборонив окупантам відступити з Херсону - NYT

Після цього рішення очільник кремля зіпсував стосунки з російськими командирами
Путін особисто заборонив окупантам відступити з Херсону - NYT
Володимир Путін Фото: kremlin.ru
25 Вересня 2022, 07:36
читать на русском

Російський "фюрер" владімір путін особисто не дозволив своїм військам відступити з Херсона і зіпсував стосунки з командирами.

Про це пише видання The New York Times з посиланням на американських чиновників.

Зазначається, що останніми тижнями путін сам взявся планувати війну в Україні, зокрема відхилив прохання своїх командувачів відступити з Херсону.

Відхід із Херсона дозволив би росіянам організовано відступити через Дніпро, зберігши техніку та врятувавши життя солдатів. Однак такі дії призвели до напруженості між самим путіним та вищим військовим керівництвом РФ.

Проте для самого путіна відступ з правого берега Дніпра - ще одна принизлива публічна поразка. Водночас для України це була б друга велика перемога за місяць.

Крім того, відмова путіна відступити з Херсона призвела до зниження морального духу серед російських військ, які і так були відрізані від своїх ліній постачання, і вже готуються здатися українським військовим.

Херсон був першим великим містом, яке захопили окупанти після початку повномасштабного вторгнення, і залишається єдиним регіональним центром під контролем Москви. Видання наголошує, що звільнення міста було б великим досягненням для президента України Володимира Зеленського.

Очільник Об'єднаного комітету начальників штабів США Марк Міллі каже, що "ситуація в Україні явно динамічна", і хоч ще занадто рано для повної оцінки, але особисто йому "ясно, що стратегічна ініціатива перейшла до українців".

За словами американських чиновників, розбіжності путіна і військового командування щодо лінії фронту в Херсоні ілюструє те, наскільки критично важливою є війна на півдні України і для Києва, і для Москви.

Якщо Україна відтіснить російські війська ще далі, зрештою може опинитись під загрозою здобутий Путіним сухопутний міст до Криму, - пише видання.

Нагадаємо, що російські окупанти планують провести псевдореферендуми на окупованій частині Донецької та Луганської областей 23-27 вересня. Йдеться про приєднання самопроголошених республік до складу росії.

До кінця вересня окупанти планують провести так звані "референдуми" щодо приєднання до складу РФ на захоплених територіях Херсонської та Запорізької областей.

Читайте також