Рада хоче позбавити мандатів десяток нардепів, які виїхали з України

Від початку війни ці депутати не приступали до роботи в парламенті
Головне
Рада хоче позбавити мандатів десяток нардепів, які виїхали з України
Руслан Стефанчук
28 Листопада 2022, 09:18
читать на русском

Верховна Рада хоче забрати мандати у близько 10 народних депутатів, які виїхали з України під час повномасштабної війни з Росією, та не повернулися до роботи у парламенті.

Про це голова Верховної Ради Руслан Стефанчук сказав в інтерв'ю "Суспільному", яке транслювалося під час національного телемарафону.

Він зазначив, що цих депутатів звільнили з усіх посад, які вони займали у Раді. Їм також не виплачують заробітну плату.

"Ми очікуємо зараз якихось потенційних рішень щодо позбавлення мандату цих народних депутатів, але це зробити не так просто", - сказав Стефанчук.

Так, у Конституції України чітко прописані підстави для позбавлення мандату депутата:

  • складення повноважень за особистою заявою;
  • набрання законної сили обвинувальним вироком щодо нардепа;
  • визнання депутата судом недієздатним або безвісно відсутнім;
  • припинення його громадянства або його виїзду на постійне проживання за межі України;
  • якщо протягом 20 днів з дня виникнення обставин, які призводять до порушення вимог щодо несумісності депутатського мандата з іншими видами діяльності, ці обставини ним не усунуто;
  • невходження нардепа, обраного від політичної партії (виборчого блоку політичних партій), до складу депутатської фракції цієї політичної партії (виборчого блоку політичних партій) або виходу депутата із складу такої фракції;
  • смерть депутата.

Таким чином, Верховна Рада не може прийняти рішення, що ґрунтується на підставах, не прописаних у Конституції. А саму Конституцію не можна змінювати під час воєнного стану.

"Але ми знайдемо можливість, щоб попрощатися із цими народними депутатами", - сказав Стефанчук.

Він також зазначив, що мандат можна забрати у депутатів у разі виявлення у них подвійного громадянства, за підстави відсутності у місці постійного проживання впродовж певного строку.

Стефанчук додав, що наразі опрацьовується питання щодо екстрадиції деяких нардепів, які перебувають у Європі. Проте для цього потрібне рішення суду, яке набрати чинності.

Нагадаємо,  21 вересня, Верховна Рада підтримала дострокове припинення повноважень депутата Дмитра Шенцева.  Шенцев був  членом фракції Опозиційного блоку, членом комітету ВР з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності. заяву про складання повноважень написав за власним бажанням.

3 листопада Верховна Рада припинила депутатські повноваження нардепа від "ОПЗЖ" Вадима Рабиновича та Ігоря Васильковського із "Слуги народу".

Читайте також

1