Рада найближчим часом розгляне законопроєкт про заборону УПЦ МП в Україні

В Україні не може бути релігійних організацій, які афілійовано пов’язані з російською церквою
Головне
Рада найближчим часом розгляне законопроєкт про заборону УПЦ МП в Україні
Руслан Стефанчук (фото: УНІАН)
21 Квітня 2023, 14:27
читать на русском

Верховна Рада найближчим часом розгляне в першому читанні урядовий законопроєкт про заборону релігійних організацій, які пов’язані з російською церквою.

Про це заявив голова Верховної Ради Руслан Стефанчук агентству "Укрінформ".

"На розгляді в першому читанні він може з’явитися вже найближчим часом", - сказав він.

За його словами, до другого читання депутати готові розглянути пропозиції церков та релігійних організацій, але вони мають бути універсальними для будь-якої релігійної організації в Україні.

"Принципи мають бути закладені такі: Росія - агресор, Росія не має права впливати на українців, в Україні не може бути релігійних організацій, які афілійовано пов’язані з російською церквою, юридична відповідальність має застосовуватися до всіх, не залежно від того, яку релігію чи церкву особа представляє. Зараз час працювати і молитися за Україну", - додав голова Верховної Ради.

Нагадаємо, 2 грудня 2022 року президент Володимир Зеленський ввів у дію рішення РНБО щодо заборони в Україні релігійних організацій, афілійованих із центрами впливу в Росії.

Президент доручив Кабміну у двомісячний строк розробити та внести на розгляд парламенту законопроєкти про обмеження і заборону релігійних організацій, які керуються РФ. Також уряд повинен перевірити підстави та умови, за якими релігійні організації користуються майном Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника.

Державній службі з етнополітики та свободи совісті доручили у двомісячний термін провести експертизу Статуту про управління Української православної церкви на наявність церковно-канонічного зв'язку з Московським патріархатом.

СБУ та поліції доручили активізувати перевірки для протидії підривній діяльності російських спеціальних служб у релігійному середовищі України.

Читайте також

1