Рада підтримала законопроєкт про ув'язнення за брехню в деклараціях

За недостовірну інформацію в деклараціях можна потрапити у в'язницю
Важливо
Рада підтримала законопроєкт про ув'язнення за брехню в деклараціях
Верховна Рада України (фото: УНІАН)
15 Квітня 2021, 17:56
читать на русском

Верховна Рада прийняла за основу законопроект №4651, яким прагне посилити відповідальність за декларування недостовірної інформації та неподання декларації суб'єктом декларування, який, зокрема, передбачає покарання у вигляді позбавлення волі.

Про це повідомляє пресслужба ВРУ.

Закон пропонує внести зміни до статті 366-2 Кримінального кодексу:

  • За умисне внесення недостовірних відомостей в декларацію, які відрізняються від достовірних на суму від 500 до 2 тисяч прожиткових мінімумів передбачений штраф від 3 до 4 тисяч неоподатковуваних мінімумів або громадськими роботами від 150 до 240 годин, або обмеження волі до 2 років з позбавленням права обіймати певні посади до 3 років.
  • У разі недостовірної декларації на суму більше ніж 2 тисяч прожиткових мінімум передбачений штраф від 4 до 5 тисяч неоподатковуваних мінімумів або громадськими роботами від 150 до 240 годин, або обмеження чи позбавлення волі до 2 років з позбавленням права обіймати певні посади до 3 років.
  • За неподання декларації передбачений штраф від 2,5 до 3 тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадськими роботами від 150 до 240 годин, або позбавлення волі до 2 років з позбавленням права обіймати певні посади до 3 років.

Читайте також

Зміни до статті 366-3 Кримінального кодексу передбачають посилення відповідальності за неподання декларації держслужбовцями та представниками органів місцевого самоврядування. У разі доведення провини вказані особи можуть отримати до двох років ув'язнення.

Нагадаємо, що 24 грудня 2020 року президент України Володимир Зеленський підписав закон щодо відновлення кримінальної відповідальності за неправдиве декларування.