Верховна Рада поновила відповідальність за недостовірне декларування

Підтримали законопроєкт 289 народних депутатів
Головне
Верховна Рада поновила відповідальність за недостовірне декларування
Верховна Рада України (фото: iportal.rada.gov.ua)
4 Грудня 2020, 14:37
читать на русском

Верховна Рада 4 грудня ухвалила проєкт закону про відновлення покарання за недостовірне декларування.

Про це йдеться на офіційному порталі Верховної Ради України.

Відповідний законопроєкт №4460-д "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо встановлення відповідальності за декларування недостовірної інформації та неподання суб'єктом декларування декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування" підтримали 289 народних депутатів.

Ініціатором законопроєкту був народний депутат від політичної партії "Слуга народу" Денис Монастирський.

Автори подання сподіваються, що ухвалення зазначеного законопроєкту дозволить усунути прогалину в законодавстві у зв’язку з рішенням Конституційного Суду України від 27 жовтня 2020 року № 13-р/2020 та притягувати до кримінальної відповідальності за декларування недостовірної інформації та за неподання суб’єктом декларування декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.

Читайте також

Закон вносить зміни до примітки до статті 172-6 Кодексу України про адміністративні правопорушення (КУпАП) "Порушення вимог фінансового контролю", які уточнюють суб’єктів цього правопорушення, а також дозволяють накладати адміністративні стягнення за цією статтею у випадку, коли відомості в декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, відрізнятимуться від достовірних на суму "від 100 до 500 прожиткових мінімумів для працездатних осіб", а не "від 100 до 250 прожиткових мінімумів для працездатних осіб" як зазначено у чинній редакції.

Запропоновані до КУпАП зміни, як наслідок, дозволяють підняти і поріг кримінальної відповідальності за декларування недостовірної інформації, - йдеться у пояснювальній записці.

Закон також виключає з Кримінального кодексу України статтю 366-1, натомість доповнити кодекс новою статтею 366-2 "Декларування недостовірної інформації", якою встановлює кримінальну відповідальність: у випадку, якщо такі відомості відрізняються від достовірних на суму від 500 до 4000 прожиткових мінімумів для працездатних осіб у вигляді штрафу від 2500 до 3000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадських робіт від 150 до 240 годин, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Читайте також

Згідно з документом, досудове розслідування кримінальних правопорушень за статтями 366-2 та 366-3 ККУ займатимуться детективи Національного антикорупційного бюро України.

Нагадаємо, що Вищий антикорупційний суд закрив справу про обвинувачення одеського міського голови Геннадія Труханова у декларуванні недостовірної інформації за 2017 рік, оскільки Конституційний Суд скасував відповідальність за цією статтею.

Через рішення Конституційного суду щодо відповідальності за брехню в деклараціях  станом на 1 грудня вже закрито понад 100 кримінальних справ щодо фактів вказання недостовірної інформації в електронних деклараціях.

Читайте більше в нашому матеріалі: "Зеленський та Разумков хочуть скасувати "нікчемне" рішення КСУ: чи є шанси".