Радуцький розповів, коли Україну накриє четверта хвиля коронавірусу

Нова хвиля може бути більш загрозливою через появу нових штамів COVID-19
Радуцький розповів, коли Україну накриє четверта хвиля коронавірусу
Фахівці в захисних костюмах, коронавірус (фото: УНІАН)
20 Квітня 2021, 16:05
читать на русском

В Україні третя хвиля коронавірусної хвороби пішла на спад, але потрібно готуватись до четвертої. Вона може стати більш загрозливою через мутацію коронавірусу.

Про це заявив глава парламентського комітету з питань здоров'я нації Михайло Радуцький (досьє Михайла Радуцького) у Facebook.

Третя хвиля коронавірусної хвороби пішла на спад. У країнах ЄС фіксують зменшення кількості хворих та зниження рівня госпіталізації, - написав він.

У Польщі станом на 19 квітня зафіксували близько семи тисяч хворих на коронавірус, ще на піку третьої хвилі (кінець березня) виявляли до 32 тисяч нових хворих. У Чехії за вчора інфікувались 830 людей, на початку березня за добу фіксували близько 13 тисячі нових хворих. Тому країни ЄС почали поступово послаблюють карантинні обмеження.

В Україні, як і у сусідніх країнах, епідеміологічна ситуація стабілізувалася, спостерігається позитивна динаміка. Втім, деяких регіонах досі небезпечним залишається рівень зайнятості ліжок у реанімації: у Харківській області – 85%, у Сумській – 78%, у Миколаївській – 77%.

Ще не завершилася третя хвиля коронавірусу, а нам потрібно готуватись до четвертої. Традиційно сезон активного розповсюдження вірусних захворювань починається восени. Вчені прогнозують, що четверта хвиля може бути більш загрозливою через розповсюдження нових штамів коронавірусу, - зазначив депутат.

Радуцький наголосив, що в Індії нещодавно виявили "індійський" штам, до складу якого входять дві мутації вірусу. Дослідження цього штаму продовжується, він може виявитись небезпечнішим за "британський" та "південноафриканський".

Читайте також

Впродовж першого року пандемії науковці вважали, що повторне інфікування можливе через шість-дев'ять місяців після хвороби.

Як повідомив Радуцький, українські епідеміологи проаналізували 1,2 тисячі випадків повторного зараження. Висновки були невтішними: найчастіше люди інфікувалися через три-чотири місяці, іноді – п'ять місяців, були одиничні випадки зараження через півтора місяця.

Тож бачимо, що високий рівень антитіл в організмі зберігається недовго. Ті пацієнти, які нещодавно перехворіли на коронавірус, можуть інфікуватись вже восени, - попередив голова комітету.

Єдиний вихід попередити четверту хвилю коронавірусу, на думку Радуцького, значно пришвидшити темпи вакцинації. Але Україна може не встигнути провакцинувати громадян до кінця року. Темпи вакцинальної кампанії - незадовільні.


Контекст. Міністр охорони здоров'я Максим Степанов заявив, що епідемія коронавірусу в Україні починає йти на спад.

У Національній академії наук заявили, що в Україні ще не минув пік з летальними випадками від ускладнень, спричинених коронавірусом.

Читайте також наш матеріал: Мутація коронавірусу: що відомо про нові штами та чим вони небезпечні

Читайте також