Разумков назвав підстави для розпуску Верховної Ради

Спікер парламенту не бачить причин для дострокового припинення його повноважень
Важливо
Разумков назвав підстави для розпуску Верховної Ради
Дмитро Разумков (фото: rada.gov.ua)
29 Квітня 2021, 21:31
читать на русском

Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков не бачить законних підстав для розпуску парламенту. Оскільки достроково припинити повноваження народних депутатів можливо через відсутність засідань впродовж 30 днів.

Про це повідомила пресслужба Апарату ВР.

Разумков (досьє Дмитра Разумкова) наголосив, що питання розпуску Верховної Ради слід розглядати відповідно до Конституції України та висновків Конституційного Суду.

У 2004 році було рішення Конституційного суду (N11-рп/2004 від 19.05.2004), де чітко визначено - якщо парламент не збирається 30 днів на заплановані засідання, це може бути підставою для його розпуску, - сказав Разумков.

За його словами, за весь час роботи Верховної Ради України IX скликання не було жодного випадку, щоб парламент не зміг зібратися на заплановані засідання. Тому причин для дострокового припинення його повноважень немає.

Я не бачу підстав для розпуску Верховної Ради. І навряд чи можна йти всупереч із рішеннями КСУ, - відзначив Разумков.


Контекст. 2 листопада президент України Володимир Зеленський заявив, що не виключає розпуску нинішньої Верховної Ради, якщо буде "політичний колапс" і не буде підтримки у парламенті.

У партії "Слуга народу" вважають, що немає жодних підстав для дострокового розпуску Верховної Ради й позачергових виборів парламенту.

Народний депутат, член фракції "Слуга народу", голова комітету Верховної Ради з питань фінансової, податкової та митної політики Данило Гетманцев в інтерв'ю Парламент.UA заявив, що виключати можливість розпуску парламенту не варто.

За його словами, якщо парламент буде недієздатний, то єдине, що може зробити президент - це ухвалити рішення про дострокові вибори.

Читайте також

1