Реструктуризація: як скоротити державний борг України

МВФ та міжнародні кредитори не підтримали реструктуризацію
Ексклюзив
Реструктуризація: як скоротити державний борг України
Гроші, долари (Фото: pexels)
1 Листопада 2021, 15:49
читать на русском

Через пандемію коронавірусу перед Україною відкрилися можливості реструктуризації державного боргу та його часткового списання.

Про це в коментарі "Парламент.UA" повідомили експерти.

Влада має кардинально змінити свою боргову політику. Більшість зовнішнього боргу має бути списана, решта – реструктуризована. Що стосується внутрішнього боргу, то його фінансування треба перекласти на Національний банк за пільговою ставкою. Це суттєво знизить витрати на обслуговування держборгу та скоротить сам борг, - сказав кандидат економічних наук Олександр Хмелевський.

За його словами, Україна не розглядає варіанту реструктуризації держборгу, проте така політика може призвести до фінансового краху країни.

Також реструктуризацію не підтримали МВФ та міжнародні кредитори.

Своєю чергою співробітник Інституту історії НАН України Андрій Мартинов назва два сценарії скорочення державного боргу: консервативний і радикальний.

Перший передбачає створення умов для зростання економіки на 5-7% щорічно. Радикальний метод - "спалення державного боргу галопуючою інфляцією". На думку Мартинова, уряд України обрав другий варіант.

Голова Ради з питань іноземних інвестицій та економічного розвитку України, засновник Babitskyi Investment Management Роман Бабіцький додав, що реструктуризація Україні не зашкодить, але уряд працює лише на оптимізацію.

Нагадаємо, уряд України планує витратити більше коштів на обслуговування боргу в 2021 році, ніж на медицину чи освіту.

Читайте також