Резніков пояснив, чому в Україні планують скасувати військовий призов

В Україні планують відмовитися від призову вже з 2024 року
Резніков пояснив, чому в Україні планують скасувати військовий призов
Призовники
3 Лютого 2022, 16:19
читать на русском

У Міністерстві оборони працюють над законопроєктами, які врегулюють питання про альтернативу строковій службі.

Про це розповів на брифінгу міністр оборони Олексій Резніков.

Резніков зазначив, що наразі ЗСУ складаються з трьох категорій:

  1. Найменша категорія — це призов.

Молоді люди, які за старою традицією можуть бути запрошені до центрів комплектації (військкоматів) і на півтора року йти нести службу. Їх сьогодні 10% від чисельності ЗСУ (загальна чисельність ЗСУ — 261 тисяча), — сказав міністр.

  1. Контрактники — хлопці та дівчата, які укладають контракт від 8 місяців до 3 років.
  2. Найпрофесійніші військові — ті, хто несуть службу понад 10 років.

Ідея указу Зеленського полягає в тому, що протягом чотирьох років в спокійному плановому режимі ми маємо перейти до формування професійної армії. Це дасть нам можливість відмовитися від строкового призову, від короткострокових контрактів, натомість зробити службу в ЗСУ привабливою, цікавою професією, — заявив Резніков.

Очільник Міноборони наголосив, що служба в армії має бути почесною, достойною і фінансово привабливою. Наразі у Міністерстві працюють над законопроєктами, які врегулюють питання про альтернативу строковій службі.

Починаючи з того, щоб започаткувати альтернативну строковій службі систему підготовки юнаків та дівчат за бажанням на 3-3,5 місяці. Це буде альтернативою, тоді вони не потрапляють до строкового призову, — пояснив Резніков.

За його словами, від 2024 року в Україні можуть взагалі відмовитися від строкової служби.

Тоді кожен юнак пройде цю військову підготовку і буде готовий у разі необхідності, розуміючи, як виконувати завдання і користуватися зброєю, до мобілізізації, — вважає міністр.

Також міністр зазначив, що контракт військових мають укладати від 10 років. Тоді є сенс інвестувати в підготовку, в житлову програму, грошове забезпечення.

Нагадаємо, що в Україні хочуть скасувати призов від 2024 року. Президент Володимир Зеленський підписав указ про збільшення чисельності армії на 100 тисяч людей. Указом передбачена модель інтенсивної системи військової підготовки може стати альтернативою строковій службі. У разі успішності цієї моделі призов можуть припинити уже від 1 січня 2024 року.

Читайте також