Російські бойовики у захоплених містах почали забороняти українські книги

Рашисти знищують українську літературу та підручники історії
Російські бойовики у захоплених містах почали забороняти українські книги
Книги (фото: Pexels)
24 Березня 2022, 20:01
читать на русском

Російські окупанти у захоплених містах України вилучають та знищують українську літературу та підручники історії.

Як повідомило Головне управління розвідки Міноборони України, у бібліотеках тимчасово окупованих територій Луганської, Донецької, Чернігівської та Сумської областей орки забирають українські книжки:

Для цього залучено російські підрозділи "воєнної поліції". Наразі, окрім репресивних, вони виконують так звані "ідеологічні функції".

Найбільшу зацікавленість поліцаїв викликають книжки щодо історії українських Майданів, АТО/ООС, історії українських визвольних змагань. До "екстремістської" літератури відносять шкільні підручники історії України, наукову та популярну історичну літературу, - кажуть в ГУР.

Розвідники з'ясували, що окупанти мають цілий перелік заборонених до згадування імен. Серед них: Мазепа, Петлюра, Бандера, Шухевич, Чорновіл. В містах Кремінна, Рубіжне (Луганська область), Городня (Чернігівська область) відомі випадки вилучення книжки "Справа Василя Стуса" Вахтанга Кіпіані.

Знайдені книжки вилучаються, знищуються на місці або вивозяться у невідомому напрямку.

Зокрема, у Старобільську Луганської області російська окупаційна адміністрація проводить заходи з впровадження в обіг російських рублів для розрахунку в магазинах та на ринках.

Також путінські війська намагаються розставляти на місцях окупаційні адміністрації. Ведеться розшук патріотів та учасників АТО/ООС. Місцевому населенню надано вказівку збирати документи, начебто з метою оформлення пенсійного забезпечення.

Нагадаємо, що на третій тиждень навіть "мирна" категорія росіян починає усвідомлювати наслідки війни проти України. Тому вони бажають виїхати зі своєї країни.

Читайте також наш матеріал: Було завдання – захопити Київ: свідчення окупантів, які потрапили в полон

Читайте також

1