Російські війська у Білорусі розташувалися за 40 кілометрів від України

Не всі російські військові рухаються до заявлених для навчань полігонів
Головне
Російські війська у Білорусі розташувалися за 40 кілометрів від України
Бойові буряти Путіна (Фото: Информ Полис)
20 Січня 2022, 18:50
читать на русском

Російська військова техніка з Далекого сходу поступово прибуває до Білорусі — однак лише частина її рухається до заявлених для навчань полігонів — решта зупинилася під Гомелем, у районі за 40 кілометрів від Чернігівської області та за 200 кілометрів до столиці.

До такого висновку прийшли фахівці із Conflict Intelligence Team (CIT) у спільному із "Радіо Свобода" розслідуванні.

Записи відрізняє від інших те, що вони стали дуже популярними в цій соцмережі та зібрали сотні коментарів. Практично в кожному другому з них родичі та друзі контрактників пишуть про їх відправлення "у відрядження" та "на навчання". Більшість повідомляє про те, що пунктом призначення є "Білорусь", інші пишуть, що їхніх знайомих і рідних відправили "в Україну" або "на український кордон, — ідеться в розслідуванні.

Більшість даних розслідувачі здобули при аналізі соцмережі TikTok — там нові відео про перекидання озброєння та особового складу з'являються чи не щодня у російських містах Хабаровськ та Єврейськ.

Проаналізувавши соцмережі, фахівці зʼясували, що до українського кордону перекидається 5 окрема танкова бригада — "бойові буряти Путіна", які у 2014—2015 роках брали участь у боях під Дебальцево.

Нагадаємо, Україна суттєво активізувала облаштування північної ділянки кордону через спровоковану міграційну кризу на кордоні Білорусі та країн ЄС.

Читайте також

1