Росія не хоче говорити про продовження транзиту газу через Україну - глава "Нафтогазу"

Україна обговорює продовження транзиту газу після 2024 року з США і Німеччиною
Важливо
Росія не хоче говорити про продовження транзиту газу через Україну - глава "Нафтогазу"
Газові вентилі Фото: t.me/verkhovnaradaukrainy/4579
30 Листопада 2021, 09:56
читать на русском

Росія не хоче починати переговори з Україною про новий контракт газу після 2024 року.

Про це заявив глава "Нафтогазу" Юрій Вітренко, передає Reuters.

За його словами, Україна обговорює продовження транзиту газу після 2024 року з США і Німеччиною, які хочуть, щоб він зберігся. Однак Росія не хоче починати переговори на цю тему.

Немає нічого, навіть натяку, офіційних або неофіційних переговорів (з Росією - ред.), - сказав він.

Глава "Нафтогазу" додав, якщо контракт на транзит газу через Україну не буде продовжений, то використання обох газопроводів" Північний потік", які йдуть безпосередньо до Німеччини, посилить контроль Росії над постачанням блакитного палива в Європу.

Нагадаємо, раніше голова комітету Верховної Ради з питань енергетики та ЖКГ, народний депутат Андрій Герус заявляв, що Російська Федерація обмежила на листопад поставки скрапленого газу в Україну до рівня 30% від задекларованих експортерами обсягів.

Також Герус повідомив, що Російська Федерація зупинила транзит вугілля із Казахстану, яке ішло в Україну. Всі відповідні поставки у листопаді заблоковані.

10 листопада секретар Ради національної безпеки та оборони Олексій Данілов заявив, що не виключає застосування Росією "енергетичного тероризму".

15 листопада президент Зеленський заявив, що в Україну пливуть сім кораблів із вугіллям. За даними прем'єр-міністра Шмигаля, кораблі доставлять вугілля в Україну наприкінці листопада або на початку грудня.

Читайте також