Шмигаль заявив, що Україна хоче подовжити контракт на транзит російського газу

Контракт з Росією чинний до 2024 року
Важливо
Шмигаль заявив, що Україна хоче подовжити контракт на транзит російського газу
Денис Шмигаль Фото: t.me/Denys_Smyhal
21 Листопада 2021, 15:54
читать на русском

Україна хоче подовжити ще на 15 років контракт на транзит російського газу.

Про це заявив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль в інтерв'ю "Радіо Свобода".

Контракт сьогодні існує, чинний до 2024 року. Фактично він є. Ми бажаємо його продовжити й ведемо щодо цього перемовини з нашими європейськими партнерами, тому що від них також залежить продовження цього контракту. Для нас ідеальним терміном є продовження на 15 років цих умов, - сказав він.

За його словами, з боку України було запропоновано збільшити транзит до 55 мільйонів метрів кубічних.

І цей надлишок ми готові транзитувати за ціною удвічі нижчою, ніж в чинному контракті. Це ще раз підтверджує спроможність української ГТС транспортувати й транзитувати удвічі більші обсяги, ніж сьогодні законтрактовані, - наголосив Шмигаль.

Нагадаємо, раніше голова комітету Верховної Ради з питань енергетики та ЖКГ, народний депутат Андрій Герус заявляв, що Російська Федерація обмежила на листопад поставки скрапленого газу в Україну до рівня 30% від задекларованих експортерами обсягів.

Також Герус повідомив, що Російська Федерація зупинила транзит вугілля із Казахстану, яке ішло в Україну. Всі відповідні поставки у листопаді заблоковані.

10 листопада секретар Ради національної безпеки та оборони Олексій Данілов заявив, що не виключає застосування Росією "енергетичного тероризму".

15 листопада президент Зеленський заявив, що в Україну пливуть сім кораблів із вугіллям. За даними прем'єр-міністра Шмигаля, кораблі доставлять вугілля в Україну наприкінці листопада або на початку грудня.

Читайте також

1