Росія повернула тіло закатованого британського волонтера Пола Урі

У нього відсутні частини тіла, численні порізи та сліди катувань
Росія повернула тіло закатованого британського волонтера Пола Урі
Британський волонтер Пол Урі / Фото: facebook.com/dmytro.lubinets
8 Вересня 2022, 17:11
читать на русском

Росія повернула тіло британського волонтера Пола Урі, якого окупанти незаконно утримували в заручниках. На ньому численні порізи, сліди катувань, відсутні частини тіла.

Про це повідомив Уповноважений ВР з прав людини Дмитро Лубінець у Facebook.

За його словами, після більше ніж 1,5 місяця перемовин росія через проксідержавні утворення - так звані "ДНР" - повернула тіло закатованого британського волонтера Пола Урі, якого з квітня до липня 2022 року незаконно утримувала в заручниках в тимчасово окупованому Донецьку.

У липні 2022 року російські пропагандисти заявили про загибель Пола Урі "внаслідок хвороби і стресу", а 7 вересня 2022 року Україна отримала його понівечене тіло.

Остаточно причину смерті Пола Урі підтвердить судмедекспертиза, всі необхідні повідомлення зроблені, також в належний спосіб поінформовано Посольство Великої Британії в Україні.

Як Уповноважений Верховної Ради України з прав людини, я вже сьогодні можу казати про те, що смерть була насильницька. Людина просто не може витримати такі катування. Я бачив фото тіла загиблого і у будь-кого, хто це побачить сумнівів не залишиться.

Вбивство волонтера Пола Урі через катування - воєнний злочин, який стане ще одним доказом під час трибуналу над російським політичним та військовим керівництвом. Доказом під час трибуналу проти Путіна, - заявив Лубінець.

Уповноважений додав, що росія вчергове показує своє людожерське обличчя. Щоденно піддаються катуванням та перебувають під загрозою позасудових страт тисячі цивільних громадян, які незаконно утримуються у заручниках росією на тимчасово окупованих територіях.

Своєю чергою генеральний прокурор Андрій Костін на брифінгу заявив, що Україна у співпраці із Великою Британією розслідує причини смерті британського волонтера.

За словами Костіна, Офіс генерального прокурора розпочав досудове розслідування за фактом можливих катувань та вбивства волонтера з Великої Британії військовослужбовцями збройних формувань РФ.

У квітні 2022 року під час здійснення волонтерської діяльності по евакуації мирного населення на територію Запорізької області волонтер був незаконно захоплений військовослужбовцями російських збройних формувань, після чого позбавлений волі та примусово перевезений на тимчасово окуповану територію Донецької області, — зазначив посадовець.

Згідно Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни заборонено брати у заручники цивільних осіб, завдавати їм каліцтва, здійснювати жорстоке поводження й застосовувати тортури, піддавати переслідуванню.

Також цивільні особи повинні мати доступ до отримання медичної допомоги, включно із можливістю відвідування їх представниками Міжнародного Комітету Червоного Хреста та надання їм гуманітарної допомоги та надання лікарських засобів. На жаль, Російська Федерація не дотримується жодного із підписаних нею правил цивілізованого світу.


Нагадаємо, що британці Пол Урі (Paul Urey) та Ділан Гіл (Dylan Healy) були захоплені російськими військовими наприкінці квітня 2022 року поряд із Дніпрорудним у Запорізькій області, коли здійснювали свою діяльність як волонтери, долучені до евакуації виключно мирного населення з зони активних бойових дій.

Ділан Гіл наразі не звільнений та "звинувачується" у найманстві так званими "ДНР", разом з іншими чотирма іноземцями - Ендрю Гіллом та Джоном Хардінгом з Великої Британії, Векославом Пребігом з Хорватії та Матіасом Густавссоном з Швеції.

Читайте також

1