Росія відправляє на війну з Україною ув'язнених чеченців, - розвідка

Чеченський філіал ФСБ збирає інформацію про ув’язнених місцевих тюрем для їхньої подальшого виправляння в зону бойових дій
Росія відправляє на війну з Україною ув'язнених чеченців, - розвідка
Російські військові, окупанти / Фото: Getty Images
26 Квітня 2022, 13:33
читать на русском

В Чечні на війну з Україною відправляють ув’язнених, зокрема родичів опозиціонерів.

Про це повідомило Головне управління розвідки Міністерства оборони України.

Зазначається, що Чеченський філіал ФСБ збирає інформацію про ув’язнених місцевих тюрем для їхньої подальшого виправляння в зону бойових дій.

Листування посадовців ФСБ містить вимогу надати особисті дані засуджених, зокрема: ПІБ, домашні адреси, номери телефонів, адреси електронних пошт, IP-адреси пристроїв, які використовуються для входу в "соціально-телекомунікаційну мережу Інтернет".

У документі зазначається, що потрібно негайно зібрати і надати на нашу адресу інформацію щодо громадян Чеченської республіки РФ для подальшого їхнього залучення до проведення спеціальної операції на території України:

а) умовно засуджених;
б) засуджених до позбавлення волі за злочини невеликої та середньої тяжкості;
в) засуджених до позбавлення волі за тяжкі злочини;
г) засуджених за особливо тяжкі злочини.

За словами чеченських опозиційних громадських діячів такі дії мають дві цілі:

  1. Поповнити "людський ресурс" частин, які зазнали значних втрат в боях з українськими захисниками.
  2. Придушити будь-які протестні настрої в самій Чечні. Оскільки там розповсюджена практика засудження родичів опозиціонерів. Тепер їм загрожує примусове відправлення у найгарячіші точки фронту.

Зокрема, брата відомого чеченського опозиціонера Хасана Халітова вже доправили в одну з частин на передовій. Інших родичів Халітова викрали і їхнє місцеперебування – невідоме.

Нагадаємо, що російські загарбники розпочали примусову мобілізацію, зокрема медиків, на захоплених територіях Херсонської, Запорізької та Харківської областей.

Читайте також

1