Росія вважає міжнародні води своїми та погрожує Великій Британії через інцидент у Чорному морі

Британський есмінець рухався міжнародним коридором поблизу окупованого Криму
Росія вважає міжнародні води своїми та погрожує Великій Британії через інцидент у Чорному морі
Есмінець HMS Defender (Фото: Ben Mitchell / PA / ТАСС)
24 Червня 2021, 19:19
читать на русском

Міністерство закордонних справ Росії під час розмови з британським послом Деборою Броннерт висловило "рішучий протест" щодо інциденту з есмінцем Defender в Чорному морі, в районі мису Херсонес.

Про це повідомила пресслужба МЗС Росії.

У російському відомстві продовжують стверджувати, що британський есмінець Defender зайшов у води РФ та нібито порушив російський кордон. Хоча корабель рухався міжнародним коридором поблизу окупованого Криму, води довкола якого належать Україні.

Послу був заявлений рішучий протест з приводу порушення кордону Російської Федерації і провокаційних і небезпечних дій корабля ВМС Великобританії в територіальному морі Російської Федерації, - повідомили у пресслужбі МЗС РФ.

У пресслужбі додали, що російська сторона розцінює такі дії як грубе недотримання Конвенції ООН з морського права 1982 року. Також особливу увагу звернули на те, що в разі повторення подібних провокацій вся відповідальність за їх можливі наслідки буде повністю лежати на британській стороні.

Читайте також

Нагадаємо, опівдні 23 червня Росія заявила про порушення російського кордону британським есмінцем Defender біля мису Фіолент (Крим). З боку РФ була відкрита попереджувальна стрілянина з корабля та скинуто чотири осколкові бомби з літака.

У Міноборони РФ стверджують, що корабель був попередньо попереджений про застосування зброї в разі порушення державного кордону РФ, але на борту не відреагували.

Пізніше Міністерство оборони Великобританії заявило, що британський есмінець HMS Defender пройшов через територіальні води України в Чорному морі відповідно до міжнародного права і по кораблю ніхто не стріляв.

Зауважимо, що незадовго до того як Міноборони повідомило про інцидент, начальник Генерального штабу Збройних сил Росії Валерій Герасимов заявив на конференції з безпеки в Москві, що у російських кордонів "значно зросла" активність військово-морських сил НАТО, які спеціально провокують росіян.

Потім прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон заявив, що есмінець HMS Defender законно перебував у міжнародних водах біля Кримського півострова.

Читайте також

1