Росіяни з 1 липня не зможуть потрапити до України без віз

Запрацювали нові правила перетину кордону для громадян рф
Головне
Росіяни з 1 липня не зможуть потрапити до України без віз
Паспорт Фото: facebook.com/denisovaombudsman
1 Липня 2022, 10:07
читать на русском

З 1 липня в Україні почав діяти візовий режим для громадян російської федерації.

Для того, аби потрапити до України громадянам росії для законного в'їзду до України потрібно пройти складну процедуру, оскільки  українське посольство та консульства в рф не працюють.

Російські громадяни в рф за українськими візами можуть звертатися до центрів зовнішнього постачальника послуг, яким є компанія міжнародного оператора VFS Global. Вона може приймати документи у восьми російських містах - Москва, Санкт-Петербург, Єкатеринбург, Калінінград, Казань, Новосибірськ, Ростов-на-Дону та Самара.

Однак така процедура не буде працювати, адже VFS Global через війну закрила роботу своїх візових центрів у Росії ще 16 березня, повідомляє BBC.

Наразі єдиний шлях для росіян отримати візу для поїздки в Україну - це звернення до закордонних дипломатичних установ України в цих країнах.

У Держприкордонслужбі України зазначили, що відсьогодні видача віз росіянам буде чітко контролюватися.

Видача візи не є гарантією того, що до України зможе в’їхати кожен охочий. Остаточне рішення щодо дозволу на перетин кордону ухвалюють посадові особи Державної прикордонної служби України. Візи не отримають росіяни у санкційних списках та особи які загрожують національній безпеці України, - йдеться у повідомленні.

Які документи потрібні для потрапляння росіян до України:

  • Закордонний паспорт
  • Запрошення
  • Копія паспортних даних сторони яка запрошує.

Без запрошення громадяни росії не зможуть потрапити на територію України, - кажуть у ДПСУ.

Нагадаємо, 11 лютого 2022 року на сайті президента України була зареєстрована петиція № 22/134744-еп "Створити візовий режим для громадян російської федерації". Її автором став Мазура Микита Вікторович.

Раніше громадський активіст Сергій Стерненко зареєстрував петицію про заборону в'їзду росіянам на територію України. Експерти розходилися в думці, чи виправданим буде це рішення.

25 травня президент Зеленський підтримав петицію про візовий режим для громадян росії. Він зазначив, що питання, порушене у петиції, є важливим і нагальним, і що необхідність посилення режиму контролю за в’їздом громадян рф на територію України він підтримує.

17 червня Зеленський оголосив про введення візового режиму з рф.