Розмови про отримання "Залізного купола" запущені з Офісу президента - експерт

Політолог вважає, що у Зеленського намагаються "прощупати грунт"
Ексклюзив
Розмови про отримання "Залізного купола" запущені з Офісу президента - експерт
Система “Залізний купол” (Фото: МБХ Медиа)
24 Вересня 2021, 18:19
читать на русском

Експерти спрогнозували, чи є в України шанси отримати систему ППО на кшталт ізраїльського "Залізного купола".

Політичний експерт Микола Спірідонов у коментарі "Парламент.UA" сказав, що поки що отримання "Залізного купола" є лише в інформаційному просторі, та і то в українському. Перспективу отримання цієї системи він вважає швидше імітацією, розмовою, запущеною Офісом глави держави.

Фахівець наголосив, що поки жодних документів або переговорів з цього приводу не бачив. А ще, на його думку, Україні навряд чи можуть надати таку систему безплатно.

США навіть вугілля Україні продають за ціною, значно вищою за середню, — роблять свій бізнес як МВФ. Відповідно, якщо будуть передавати Україні "Залізний купол", швидше за все, за нього буде заплачена ринкова ціна або навіть більше, щоб це було вигідно для їхнього бізнесу, — зазначив експерт.

Він не виключає варіант, що, можливо, Україні доведеться заплатити високу ціну для зміцнення своєї безпеки. За інформацією, яка йому відома, йдеться про мільярди доларів, якщо розглядати таку ж установку, як в Ізраїлі.

Нагадаємо, Комітет з правил Палати представників США схвалив збільшення військової допомоги Україні на 50 млн доларів. Очікується, що у рамках цієї допомоги Україна отримає систему ППО подібну до ізраїльського "Залізного купола".

Речниця Білого дому Дженніфер Псакі поки не підтвердила інформацію Politico про постачання Україні системи протиповітряної і протиракетної оборони (ППО) "Залізний купол".

Читайте також

1