Розпалювали ворожнечу: Нацрада оштрафувала 112 канал на сто тисяч гривень

У відповідь канал обіцяє судитися з Нацрадою
Розпалювали ворожнечу: Нацрада оштрафувала 112 канал на сто тисяч гривень
телевізор, пульт (Фото: pexels)
28 Січня 2021, 22:00
читать на русском

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення розглянула матеріали перевірки телеканалу "112 Україна" та застосувала одразу дві санкції – попередження та штраф у 114 067 гривень за поширення висловлювань, що розпалюють ворожнечу.

Про це повідомила пресслужба регулятора.

Національна рада розглянула матеріали перевірки ТОВ "ТРК "112-ТВ" (супутниковий телеканал "112 Україна"), місто Київ, і застосувала до ліцензіата дві санкції – оголошення попередження і штраф у розмірі 25% суми ліцензійного збору за поширення в його ефірі висловлювань, що містять заклики до розв’язування агресивної війни або її пропаганди та/або розпалювання національної, расової чи релігійної ворожнечі та ненависті, – йдеться в повідомленні.

У Нацраді розповіли, що в ефірі телеканалу зафіксовані висловлювання, що порушують вимоги закону і розпалюють ворожнечу.

Вони звучали із вуст запрошених до участі в передачах каналу гостей – Вадима Рабіновича, Олени Лукаш, Дмитра Співака, Євгена Червоненка, Наталії Королевської, Андрія Пальчевського, Михайла Погребинського, Віктора Медведчука (досьє Віктора Медведчука), Олега Волошина, – зазначили в регулятора.

У Нацраді пояснили, що порівняння певних осіб і їхніх дій з діями та методами Геббельса є "опосередкованим звинуваченням їх у нацизмі, злочинах проти миру і людяності, що є свідомим поширенням необ’єктивної інформації, метою якої є розпалювання ворожнечі".

Поширені в ефірі телеканалу висловлювання є прямим продовженням лінії російської пропаганди і наративами, схожими до офіційної політичної та пропагандистської позиції Російської Федерації, визнаної Верховною Радою України та міжнародною спільнотою більшості країн Європи країною-агресором. Вони мають ознаки таких, що базуються на упередженості, маніпулюванні суспільною свідомістю, зокрема шляхом поширення неповної або упередженої інформації, – зауважили у регулятора.

Нацрада зобов’язала телеканал привести свою діяльність у відповідність до вимог чинного законодавства упродовж місяця.

Своєю чергою Телеканал "112" оприлюднив офіційну позицію з цього приводу.

Вважаємо рішення регулятора тенденційним, прийнятим під прямим тиском влади. Таким чином, Нацрада в черговий раз підтвердила, що є каральним органом офісу президента по боротьбі з неугодними каналами, – заявили на телеканалі.

Компанія збирається оскаржити рішення Нацради в суді.

Читайте також

Нагадаємо, Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення призначила телеканалу NewsOne позапланову перевірку, на якій перевірять дотримання законодавчих норм, зокрема наявність закликів до ворожнечі, ненависті, пропаганди.

1