Розслідування Bellingcat спростувало "зраду української влади" - Арестович

Радник Єрмака вважає, що у цій справі є російський слід
Розслідування Bellingcat спростувало "зраду української влади" - Арестович
Олексій Арестович (Фото: Facebook-сторінка Олексія Арестовича)
18 Листопада 2021, 10:44
читать на русском

Росія підриває довіру українського народу до власного військового керівництва.

Так позаштатний радник глави Офісу президента Олексій Арестович в етері телеканалу "Україна 24" прокоментував розслідування Bellingcat щодо провалу спецоперації по затриманню "вагнерівців".

За його словами, відбувається дезінформація суспільства, аби переконати громадян у "зраді когось з Офісу президента".

Понад рік в українському інформаційному просторі і навіть зараз обертається версія російського журналіста Коца, який афільований з російськими спецслужбами. Юрій Бутусов (український журналіст, який повідомив про зрив спецоперації через витік інформації з Офісу президента - Ред.) написав, посилаючись на свої джерела в правоохоронних органах, що затримання в Білорусі найманців ПВК "Вагнера" нібито було спецоперацією українських спецслужб, яка провалилася через витік інформації з Офісу президента. Шановний взяв її повністю і додав до неї лише звинувачення в зраді когось з Офісу президента, що так вдало спростувала Bellingcat, - сказав Арестович.

Арестович розповів, що росіяни почали використовувати методи, які використала українська військова розвідка в цій операції.

Це достеменно відомо нашим спецслужбам. Це ціна за політичний хайп, який цілком вибудований за російською версією. За допомогою українською сторони вони отримали процесуальні дані в розслідуванні Коца. За допомогою українською сторони вони досі проводять спецоперацію проти довіри українського народу проти власного військового керівництва, - заявив політик.

На його думку, розслідувачі Bellingcat спростували причетність когось з ОП до зриву спецоперації та що вони нібито з'ясували, що в Офісі президента не відмовлялися від арешту бойовиків ПВК "Вагнера".

Жодної відмови від угоди. Лише відстрочили на п'ять днів, якщо вірити найгіршому варіанту, який існує лише за словами Василя Бурби. Він не доведений. Рік ці люди гасають і розповідають про те, що ця операція - американська, турецька, ізраїльська, українська. Про те, що Порошенко санкціонував цю операцію. Про те, що багато було вигадано. Люди, які це говорили, мають застрелитися після цього, якщо залишилося бодай трохи честі, - сказав Арестович.

Також він каже, що розслідування Bellingcat засвідчило патріотизм президента та керівника його офісу (досьє Єрмака).

Виходить розслідування, яким так лякали всіх. Що вони нам показали? Президент - патріот, керівник Офісу президента - патріот, який каже, що необхідно захопити вагнерівців, - сказав Арестович.


Нагадаємо, 29 липня в санаторії під Мінськом затримали 33 найманців "ПВК Вагнера". Однак жодних звинувачень їм офіційно так і не висунули, а через два тижні 32 з 33 затриманих повернули до Росії.

18 серпня з’явилася інформація про те, що затриманих у липні в Білорусі російських бойовиків насправді планували затримати українські спецслужби. Вони ніби то понад рік вели операцію з розшуку і затримання причетних до злочинів на Донбасі, зокрема до збиття малайзійського Boeing рейсу MH17.

За повідомленнями, бойовикам, які воювали на Донбасі, нібито запропонували "роботу" від імені російської приватної військової компанії, щоб "виманити" їх з Росії. Під запис вони нібито розповідали про свою участь у бойових діях на Донбасі.

Також 18 серпня були оприлюднені записи, автентичність яких наразі перевірити неможливо.

За даними ЗМІ, після доповіді силовиків про спецоперацію Офісу президента, вона була зірвана, ймовірно, через витік інформації.

18 серпня 2020 року журналіст Юрій Бутусов написав, посилаючись на свої джерела в правоохоронних органах, що затримання в Білорусі найманців ПВК "Вагнера" нібито було спецоперацією українських спецслужб, яка провалилася через витік інформації з Офісу Президента.

Керівник ОП (Андрій Єрмак - досьє) заявив, що вважає інформацію про нібито підготовку українськими спецслужбами операції із затримання бойовиків ПВК "Вагнера", яка була зірвана через імовірний витік інформації після наради у глави держави, спланованою дезінформаційною кампанією.

Водночас президент України Володимир Зеленський відкидає причетність глави ОП Андрія Єрмака до зриву так званої операції по "захопленню вагнерівців".

Шевченківський райсуд Києва зобов'язав ДБР почати досудове розслідування щодо можливого вчинення президентом Володимиром Зеленським та його оточенням державної зради через зрив операції із затримання членів "ПВК Вагнера". Це сталося після того, як Зеленський у червні 2021 року в інтерв'ю розповів про розмову із Лукашенком щодо "вагнерівців".

17 листопада міжнародна група розслідувачів Bellingcat оприлюднила першу частину звіту про "злив" спецоперації із затриманням Україною бойовиків російської ПВК "Вагнер".

Читайте також

1