Саміт Україна - ЄС: Росію закликали негайно звільнити політв'язнів

Україна та ЄС ухвалили спільну заяву після саміту
Важливо
Саміт Україна - ЄС: Росію закликали негайно звільнити політв'язнів
Чубаров очолив спротив кримських татар російській окупації (фото Радіо Свобода)
12 Жовтня 2021, 18:13
читать на русском

За підсумками 23-го саміту Україна-ЄС сторони ухвалили спільну заяву, в якій міститься заклик до Росії звільнити політв'язнів, припинити переслідування кримських татар, а також забезпечити вільне і безпечне судноплавство в Азовському і Чорному морях.

Як повідомляє пресслужба Офісу українського президента, у заяві йдеться про засудження "очевидного порушення суверенітету та територіальної цілісності України внаслідок актів агресії російських збройних сил, починаючи з лютого 2014 року".

Ми не визнаємо та продовжуємо засуджувати незаконну анексію Росією українських Автономної Республіки Крим та м. Севастополя, посилення мілітаризації півострова, серйозне погіршення там ситуації з правами людини, а також обмеження свободи в’їзду громадян України на Кримський півострів та виїзду з нього. Ми засудили проведення виборів до Державної Думи Російської Федерації, що проводилися на незаконно.. і до участі в яких також були залучені жителі непідконтрольних Уряду України територій Донецької та Луганської областей, - йдеться у тексті документа.

Також сторони закликали Росію надати міжнародним організаціям і правозахисникам безперешкодний доступ до районів, які наразі не перебувають під контролем України, включаючи Кримський півострів, та поважати міжнародне гуманітарне право.

У цьому контексті ми закликали до негайного звільнення всіх незаконно утримуваних та ув’язнених осіб на Кримському півострові та в Росії, включаючи кримськотатарських активістів. Ми засуджуємо триваючі переслідування, а також останні дії Російської Федерації проти кримських татар, - наголошено у заяві.

Також Росію закликали забезпечити безперешкодний та вільний прохід в Азовське море та з нього, відповідно до міжнародного права.

Сторони засудили рішення Росії закрити частини Чорного моря для неросійських військових кораблів та державних суден та закликали РФ утриматись від порушення законного здійснення прав та свобод навігації.

Нагадаємо, у Маріїнському палаці в Києві 12 жовтня відбувся 23-й саміт Україна-ЄС. На ньому підписали три угоди. Зокрема, в ЄС вирішили відправити населенню на Сході України гуманітарну допомогу у розмірі 25,4 млн євро.

Читайте також