САП розпочинає роботу як самостійний орган незалежно від Офісу генпрокурора

Новий формат роботи Спеціалізованої антикорупційної прокуратури - вимога чинного законодавства
Головне
САП розпочинає роботу як самостійний орган незалежно від Офісу генпрокурора
22 Березня 2024, 10:33
читать на русском

Спеціалізована антикорупційна прокуратура розпочинає працювати як юридична особа публічного права незалежна від Офісу генпрокурора.

Про це повідомили пресслужби ОГПСАП.

 "У відповідності до наказу заступника генерального прокурора – керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури від 19 березня 2024 року № 52 Спеціалізована антикорупційна прокуратура як юридична особа публічного права розпочинає свою діяльність з 21 березня 2024 року", - пишуть в Офісі генпрокурора.

В Офісі генпрокурора пояснили, що це відбувається на основі ухваленого Верховною Радою 8 грудня минулого року закону "Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України та інших законодавчих актів України щодо посилення самостійності Спеціалізованої антикорупційної прокуратури".

"Відповідно до частини п’ятої розділу ІІ "Прикінцеві та перехідні положення" закону України "Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України та інших законодавчих актів України щодо посилення самостійності Спеціалізованої антикорупційної прокуратури" від 08 грудня 2023 року №3509-ІХ наказом керівника САП визначено день початку роботи САП як окремої юридичної особи публічного права", — йдеться у повідомленні САП.

Прокурорів та інших співробітників САП переводять за їхньою згодою на відповідні посади прокурорів і працівників антикорупційної прокуратури за рішенням керівника САП і відповідно до затверджених структури та штатного розпису.

"Незалежність САП це в першу чергу нові можливості на шляху боротьби з корупцією та перспективи для подолання цього прояву у суспільстві", — додали там.

У САП зауважують, що початок функціонування незалежної антикорупційної прокуратури не вплине на розслідування справ чи підтримання державного обвинувачення в суді у кримінальних провадженнях, які вже слухаються у судових інстанціях.

Нагадаємо, Верховна Рада на засіданні 8 грудня в цілому прийняла закон, який виокремлює Спеціалізовану антикорупційну прокуратуру в окремий орган прокуратури. Згідно із документом, САП виходить зі структури Офісу генпрокурора та реорганізує її в окремий орган прокуратури в загальній системі органів прокуратури зі статусом окремої юридичної особи публічного права, а також передбачає зміни процедури конкурсного добору на посади керівника, його заступників та прокурорів.

Читайте також