СБУ розслідує участь керівництва НКРЕКП у розкраданні коштів  газотранспортної системи України: схему намагаються повернути

Схема полягала у тому, що облгази, підконтрольні Фірташу, "купували" паливо у підконтрольної йому ж компанії. Але в реальності отримували не більше 30% від проплаченого обсягу газу.
Важливо
СБУ розслідує участь керівництва НКРЕКП у розкраданні коштів  газотранспортної системи України: схему намагаються повернути
4 Квітня 2024, 09:50
читать на русском

Служба безпеки спільно з БЕБ викрила масштабну схему розкрадання блакитного палива із газотранспортної системи України. Про це з офіційного повідомлення Служби безпеки України стало відомо ще 15 травня 2023 року. Наразі, які свідчать дані з Реєстру судових рішень, вказане кримінальне провадження перебуває на стадії свого активного розслідування, а низці його фігурантів - обрані запобіжні заходи. Водночас слідчі БЕБ та СБУ вивчають дії посадовців НКРЕКП (на той час Регулятор очолював нинішній голова НКРЕКП Валерій Тарасюк), рішення яких сприяло збагаченню низки приватних компаній з "групи Фірташа".

Так, у травні минулого року в СБУ зауважили, що  керівники "Регіональної Газової Компанії" (РГК), яка фактично управляє 20 міськ- та облгазами, що становить 70% всіх газорозподільних мереж України, брали участь в організації та реалізації схеми розкрадання коштів, що передбачалися на закупівлю блакитного палива.

"Фактично мова йде про привласнення грошей звичайних українців, які оплачували комунальні платежі. Загальна сума шкоди, за попередніми оцінками, протягом 2016-2022 років може становити понад 18 млрд грн", - інформувала СБУ.

Схема полягала у тому, що облгази, підконтрольні Фірташу, "купували" паливо у підконтрольної йому ж компанії. Але в реальності отримували не більше 30% від проплаченого обсягу газу.

Дефіцит, який утворювався через цю махінацію, покривали коштом блакитного палива, що перебувало у державній власності – облгази просто відбирали "недоотримане" паливо із газотранспортної системи України. При цьому державі за це майже не платили, наголошували в СБУ.

Водночас як свідчить текст ухвали Київського апеляційного суду, в рамках кримінального провадження №72022000420000075, слідчі встановили факт протиправного використання Операторами ГРМ групи "Регіональна Газова Компанія" у 2021 році коштів тарифу у розмірі 4,2 млрд грн, які передбачені на закупівлю природного газу для покриття виробничо-технологічних витрат.

Реалізація такої схеми стала можливою, зокрема, завдяки рішенням НКРЕКП, яке й затверджує обсяги перевищення фактичної вартості послуг з розподілу природного газу над тарифною виручкою. Також саме НКРЕКП встановлює і відповідні тарифи.

Причина мільярдних переплат з бюджету на користь приватних компаній Фірташа, зокрема, полягає у тому, що НКРЕКП (очолюване у 2021-2022 рр. і зараз Валерієм Тарасюком)  не здійснювало перевірку достовірності поданих суб'єктами ринку природного газу даних при проходженні процедури верифікації.

В підсумку, за даними судових документів, 12 газових компаній Фірташа за рахунок держави та українців збагатилися на сотні мільйонів гривень. Зокрема, збитки завдані ТОВ "Оператор ГТС Україна" кожною з них, складають:

АТ "Вінницягаз" - понад 483 млн грн, АТ "Волиньгаз" - майже 131 млн грн, АТ "Дніпрогаз" - 133,5 млн грн, АТ "Дніпропетровськгаз" - майже 380 млн грн, АТ "Житомиргаз" - посад 131,6 млн грн, АТ "Закарпатгаз" - 368 млн грн, АТ "Івано-Франківськгаз" - майте 203 млн грн, АТ "Криворіжгаз" - посад 202 млн грн, АТ "Львівгаз" - майже 583,5 млн грн, АТ "Сумигаз" - 113,8 млн грн, АТ "Хмельницькгаз" - 288 млн грн, АТ "Чернігівгаз"  - 219,5 млн грн.

Наразі ж, за даними з офіційного сайту НКРЕКП, 12 березня поточного року Регулятор знову затвердив операторам ГРМ обсяги перевищення фактичної вартості послуг з розподілу природного газу над тарифною виручкою, передбаченою тарифами на розподіл природного газу за періоди, що утворилися до 31 грудня 2019 року, з 1 січня 2020 року по 31 жовтня 2021 року та з 1 січня 2021 року по 28 лютого 2022 року.

Йдеться про суму у понад 29,7 млрд грн, з яких 22,3 млрд грн передбачені саме згаданим вище компаніям-фігурантам кримінального провадження.

Фактично мова про те, що розслідувана СБУ та БЕБ схема з розкрадання державного бюджету України на ринку природного газу, повертається. І відбувається це синхронного з перепризначенням (від 3 березня поточного року) Валерія Тарасюка на посаду керівника НКРЕКП.

За даними видання, Служба безпеки України уже звернула на цей факт увагу та вивчає участь відповідальних за тарифи посадовців у нових схемах збагачення компаній із "групи Фірташа", зокрема.

Читайте також

1