СБУ спіймала групу неонацистів на чолі з "Гітлером"

Вони розповсюджували терористичну літературу
СБУ спіймала групу неонацистів на чолі з "Гітлером"
Терористична література Фото: ssu.gov.ua
6 Січня 2021, 22:00
читать на русском

Служба безпеки України припинила у Києві діяльність неонацистської терористичної групи, послідовників австралійського терориста Брентона Тарранта.

Про це повідомила пресслужба СБУ.

Оперативники з'ясували, що лідером угруповання є злочинець на прізвисько "Гітлер". Він через електронні засоби зв’язку та месенджери організував конспіративну мережу з масового розповсюдження матеріалів, зокрема "маніфесту" Тарранта із закликами та інструкціями щодо вчинення терактів на расовому і релігійному ґрунті.

Фото: ssu.gov.ua

"Маніфест" спеціально переклали українською і російською мовами. Його поширювали у вигляді друкованого видання, що неодноразово викликало гострокритичні відгуки від зовнішньополітичних відомств Австралії та Нової Зеландії.

Правоохоронці провели низку обшуків та експертиз, завдяки яким отримали докази причетності "Гітлера" до злочинної діяльності.

Фото: ssu.gov.ua

Друковані видання, засоби зв’язку та оргтехніку, із використанням якої поширювали терористичні матеріали, а також неонацистську символіку оперативники вилучили.

Фото: ssu.gov.ua

Наразі лідеру угруповання повідомлено про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ст. 27 (види співучасників) та ч. 258-2 (публічні заклики до вчинення терористичного акту) Кримінального кодексу України. Вирішується питання щодо обрання йому запобіжного заходу.

Читайте також

Зазначимо, що у березні 2019 року ідеолог неонацистів Брентон Таррант вбив 51 та поранив 40 мусульман у мечетях міста Крайчестер у Новій Зеландії. Терорист здійснював онлайн-трансляцію розстрілу мирних вірян, а перед цим поширив у мережі Інтернет так званий маніфест "Велика заміна". У ньому Таррант закликав до скоєння терактів стосовно представників інших рас та релігій.

Раніше повідомлялось, що згідно з новим рішенням Євросоюзу Facebook та YouTube видалятимуть контент з терористичним вмістом протягом години. Інакше соціальні платформи чекають штрафи – згідно з новою угодою, досягнутою 10 грудня Європейським парламентом, країнами Євросоюзу та Європейською комісією.

1