СБУ затримала українця, якого завербувала російська розвідка (відео)

Чоловік збирав відомості про місцевих посадовців та військовослужбовців
СБУ затримала українця, якого завербувала російська розвідка (відео)
Фото: СБУ
13 Липня 2021, 14:15
читать на русском

У Кіровоградській області контррозвідка СБУ затримала громадянина України, який входив до складу організованого злочинного угруповання на території РФ і був завербований російською воєнною розвідкою (ГУ ГШ ЗС РФ).

Про це повідомила пресслужба Служби безпеки України.

Зазначається, що після повернення до України чоловік почав збирати інформацію щодо місцевих посадовців та військовослужбовців за завданням російських кураторів. А саме: компрометуючих даних на них, відомостей щодо їх виїздів до РФ і тимчасово окупованих територій, наявності родинних зв’язків, майна тощо.

Зазначені відомості мали бути використані для створення умов для виїзду вказаної категорії осіб до країни-агресора або на окуповані нею території, їх подальшого затримання та залучення російськими спецслужбами до конфіденційного співробітництва, - йдеться у повідомленні.

Російський агент передавав отриманні дані через відпрацьований закритий канал зв’язку. За це отримував грошову винагороду на банківську картку у рублях.

Російський агент в Україні Фото: СБУ

Під час проведення обшуків за місцем проживання фігуранта було виявлено і вилучено засоби зв’язку, які використовувались для контактів із представником ГУ ГШ ЗС РФ, банківські картки "Сбербанка России", посвідчення про належність до персоналу російських комунальних та комерційних структур.

Затриманому повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 111 КК України, та обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Нагадаємо, що СБУ викрила міжрегіональну мережу агітаторів, які здійснювали ворожі інформаційні операції на замовлення російських спецслужб. Зокрема поширювали через інтернет заклики до зміни меж державного кордону та повалення конституційного ладу в Україні.

Читайте також наш матеріал: Навіщо Росія полює на естонських та українських "шпигунів"

Читайте також