СБУ зупинила кібератаку Росії на комп’ютери державної влади

За планом, злочинці могли повністю контролювати комп’ютер жертви
СБУ зупинила кібератаку Росії на комп’ютери державної влади
Кібератака, хакер (фото: pexels)
5 Червня 2021, 08:33
читать на русском

СБУ зафіксували факти цілеспрямованого розповсюдження спецслужбами РФ шкідливого програмного забезпечення, щоб вразити комп’ютерні мережі органів державної влади, місцевого самоврядування та об’єктів критичної інфраструктури.

Про це повідомляє пресцентр СБУ.

Фахівці СБУ встановили, що на початку червня цього року було здійснено масову розсилку електронних листів із підміною адреси відправника. Повідомлення, зокрема, нібито від Управління патрульної поліції Києва містили шкідливі вкладення і були надіслані на адреси низки державних установ, - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що шкідливе програмне забезпечення ініціює встановлення клієнтської частини програми на уражений комп’ютер. Це дає можливість іноземній спецслужбі віддалено здійснювати повний контроль над ПК.

Фахівцям також вдалося встановити контрольно-командні сервери, які в тому числі знаходяться на території РФ.

Кіберфахівці СБУ рекомендують провести термінову перевірку інформаційно-телекомунікаційних систем, зокрема використовуючи індикатори, що опубліковані в платформі "MISP-UA" для виявлення їх можливої компрометації та вжиття оперативних запобіжних заходів.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Служба безпеки України фіксувала зростання кібератак під час нарощування російських військ поблизу кордону з Україною, яка спостерігалася у березні-квітні цього року.

Читайте також

1