Шмигаль назвав суму, яка потрібна для відновлення України після війни

Для України зарезервували 300 млрд дол. російських грошей
Важливо
Шмигаль назвав суму, яка потрібна для відновлення України після війни
Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль (Фото: УНІАН)
16 Березня 2022, 08:08
читать на русском

За попередніми розрахунками, для відновлення України після війни з Росією потрібно 565 мільярдів доларів.

Про це сказав голова українського уряду Денис Шмигаль після зустрічі з очільниками польського, чеського та словенського урядів.

Зараз прямі одноразові втрати для України становлять 565 мільярдів доларів США. Власне, це ті кошти, які будуть потрібні, щоби відновлювати нашу державу – і коштом репатріації РФ, і коштом наших партнерів, – сказав він.

Шмигаль наголосив, що міжнародні партнери мають посилити санкції проти рф, визнати росію країною-спонсором тероризму.

Своєю чергою кабмін працюватиме, аби кошти та майно Росії за кордоном були заарештовані.

Ми працюємо над тим, щоб кошти рф були виплачені Україні для відновлення всього, що понівечив агресор, – зазначив Шмигаль.

Тим часом радник президента Олег Устенко зазначив, що для України вже зарезервовано 300 млрд доларів  Центробанку рф, що є на рахунках за межами росії.

Як передає Укрінформ, Устенко зазначив, що "це кошти, які додатково надходитимуть у фонд, які будуть надходити від заарештованого майна російської так званої еліти.., яке далі буде продаватися на ринку".

Щодо частини цього майна будуть випущені так звані боргові зобов’язання, бонди... Наприклад, якщо ідеться про футбольний клуб, відомий у Англії, права на який заарештовані, то можна його зараз не продавати. Можна випустити цінні папери, бонди — придбати їх, а вже потім продати цей клуб і повернути кошти бондами. Але кошти від проданих бондів зайдуть у фонд, який формується для відновлення України, — зауважив він.

Нагадаємо, перший заступник міністра економіки Денис Кудін повідомив, що в результаті військового вторгнення росії Україні було завдано збитків на мільйони гривень. Вони можуть бути стягнуті у вигляді репарацій - грошових чи натуральних.

Читайте також

1