Штрафи щодо порушення мовного закону треба відстрочити - Ткаченко

Самі розмови про штрафи можуть призвести ще до більшого суспільного напруження
Штрафи щодо порушення мовного закону треба відстрочити - Ткаченко
Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко (фото: УНІАН)
16 Лютого 2021, 17:20
читать на русском

Міністр культури Олександр Ткаченко вважає, що в Україні необхідно проводити "лагідну українізацію". А штрафи щодо порушення норм "мовного закону" необхідно відстрочити.

Про це Ткаченко (досьє Олександра Ткаченка) розповів в інтерв'ю BBC Україна.

На думку міністра, вводити відразу штрафи - це "як поставити віз попереду коня". Він вважає, що самі лише розмови про штрафи можуть призвести ще до більшого суспільного напруження.

Слід мати чітку публічну позицію і її демонструвати, аргументувати й переконувати громадську думку в тому, що курс на українізацію, але лагідну українізацію - незмінний. Але для початку варто дати поштовх масової популяризації української мови, - сказав Ткаченко.

Читайте також

За його словами, в Україні планують зробити безкоштовні та зрозумілі для людей онлайн-курси з вивчення української мови. Відповідний документ перебуває на розгляді в уряду. Ткаченко сподівається, що такі курси вдасться запустити вже цього року.

Нагадаємо, що 16 січня 2021 року відбувся остаточний перехід сфери обслуговування на державну мову. Набуває чинності стаття 30 Закону України "Про забезпечення функціонування української мови як державної", за якою усі заклади, що працюють у сфері обслуговування, повинні перейти на державну мову.

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь повідомив, що від 16 січня надійшло понад 400 скарг через обслуговування не українською мовою.

Читайте більше у нашому матеріалі: "Люди хочуть чути українську, навіть у пивній: сфера послуг про мовний закон".