Штурмують, затримують та забирають майно: у Білорусі силовики проводять обшуки у журналістів

Вже третій день поспіль режим Лукашенка тероризує журналістів та правозахисників
Важливо
Штурмують, затримують та забирають майно: у Білорусі силовики проводять обшуки у журналістів
Білоруські силовики (фото: twitter.com/franakviacorka)
16 Липня 2021, 16:34
читать на русском

У Мінську, в офісі білоруської служби Радіо Свобода 16 липня силовики прийшли з обшуками, виламали кілька дверей та затримали кількох журналістів. Під час обшуків у квартирах та будинках журналістів, колишніх працівників, фотографів та правозахисників забрали ноутбуки, карти пам'яті, телефони та іншу техніку.

Про це повідомив колишній співробітник Радіо Свобода, громадський діяч Франак Вячорка на своїй сторінці в Telegram.

Що очікує Лукашенко під час жорстоких заходів проти Радіо Свобода, що фінансується Конгресом США? Прихильники режиму увірвались у мінське бюро, репортера в наручниках, обшукали будинок начальника бюро В.Жданко, затримали нинішніх та колишніх журналістів. Це обурливо. Беззаконня має припинитися!, - написав він.

Вранці 16 липня сайт білоруської служби повідомив про обшуки у кількох журналістів, пише Радіо Свобода. Після обшуків за місцями проживання, серед затриманих журналіст цього ЗМІ Олег Грузділович та колишня працівниця Інна Студзинська.

Зазначається, що вже третій день у Білорусі тривають обшуки у правозахисних та неурядових організаціях, а також у журналістів.

Олежку забрали в наручниках. Його та мої телефони, усі комп’ютери та ноутбуки конфіскували. Було 9 осіб. Вони також забрали з моєї кишені всі гроші, навіть білоруські рублі. Також 300 доларів, які залишалися на прожиття. Ми чекали цього щодня, - сказала дружина журналіста Олега Груздзіловича, якого 2020 року позбавили акредитації на роботу в Білорусі, а 16 липня затримали.

Обшуки також провели у білоруських журналістів з "Белсат" Любові Луньової, Марії Арцибашави, Гліба Лобадзенка, Галини Абакунчик, Ганни Галоти (затримали), а також гомельського журналіста Євгена Меркіса, гроднеського журналіста-фрілансера Олексія Кайріса, гродненського фотографа-фрілансера Олександра Саєнка, пінських журналістів - Вікторя Яращука, Андрія Якімуша (перебуває за кордоном) та його матері.

Зазначається, що обшуки провели у квартирі журналіста Ігоря Ільяша, чоловіка Катерини Андрєєвої, яка є жертвою режиму Лукашенка, а також одним з авторів книги про роль білорусів у російсько-українській війні "Білоруський Донбас". Уривки з цієї книжки надрукувала Радіо Свобода.

Обшуки також провели у правозахисниці Галини Устинової, яка є членом правління "Правової ініціативи"; у члена правління "Правової ініціативи" Євгена Пугача вилучили техніку. Силовики також виламали двері офісу незалежної профспілки РЕП у Мінську, а також прийшли до соціально-освітнього закладу TimeAct.

Нагадаємо, що на президентських виборах 2020 року у Білорусі лідерка опозиції Світлана Тіхановська отримала перемогу вже в першому турі.

Читайте також

1