Європарламент підтримав резолюцію щодо Білорусі: деталі

Резолюцію ухвалили переважною більшістю голосів
Важливо
Європарламент підтримав резолюцію щодо Білорусі: деталі
Європарламент (Фото: Вікіпедія)
10 Червня 2021, 18:47
читать на русском

Євродепутати закликали ЄС відключити Білорусь від платіжної системи SWIFT, заборонити брати участь в Олімпіаді і розширити персональні санкції проти усіх, хто причетний до затримання Романа Протасевича і Софії Сапеги.

Про це свідчать дані на сайті Європарламенту.

У резолюції депутати закликали Євросоюз розширити санкції проти Білорусі, включивши до списку всіх причетних до посадки літака Ryanair та затримання Протасевича і Сапеги.

Також Європарламент пропонує запровадити секторальні санкції проти Білорусі, які зачепили б торгівлю сирою нафтою і нафтовими продуктами, калійну, сталеливарну і деревообробну промисловість, а також відключити Білорусь від системи SWIFT.

Крім цього євродепутати закликали заборонити білоруським спортсменам брати участь у міжнародних змаганнях, в тому числі в Олімпійських іграх, а також позбавити білоруське держтелебачення права на трансляцію матчів Євро-2020.

У тексті резолюції також міститься заклик до ЄС вивчити роль Росії у примусовій посадці літака Ryanair в Білорусі.


Контекст. 23 травня літак компанії Ryanair, який слідував за маршрутом Афіни-Вільнюс, здійснив незаплановану посадку в аеропорту "Мінськ". На борту літака перебував засновник найбільшого опозиційного білоруського телеграм-каналу NEXTA Роман Протасевич разом зі своєю дівчиною.

Для того, щоб змусити пасажирський літак сісти в аеропорту Мінська, владою Білорусі було піднято військовий винищувач Міг-29. За словами самого Протасевича, за ним стежили до затримання. Він вважає, що у Білорусі йому загрожує смертна кара.

Читайте також

24 травня у соцмережах з'явилося відео із затриманим Протасевичем. На ньому він заявив, що співпрацює зі слідством і надає свідчення про організацію масових заворушень в Мінську.

Після появи цього відео батько затриманого Дмитро Протасевич заявив про побиття сина в СІЗО. В інтерв’ю Reuters він припустив, що у Протасевича може бути зламаний ніс.

25 травня дівчину Протасевича, росіянку Софію Сапегу арештували на два місяці.

1