ЄС не заспокоїться, поки Білорусь не звільнить Протасевича - Мішель

Глава Євроради звернувся до Лукашенка
ЄС не заспокоїться, поки Білорусь не звільнить Протасевича - Мішель
Роман Протасевич (Фото: Твіттер)
9 Червня 2021, 23:01
читать на русском

Європейський Союз не заспокоїться, поки Олександр Лукашенко не звільнить засновника найбільшого опозиційного білоруського телеграм-каналу NEXTA Романа Протасевича.

Про це на засіданні Європарламенту заявив глава Європейської Ради Шарль Мішель, передає polsatnews.pl.

Я хотів би звернутися до всього білоруського народу, з особливим акцентом на тих громадянах, які борються за свободу слова і демократію: Європейський Союз на вашому боці, і ми будемо підтримувати вас, щоб ви могли обрати свій шлях, - зазначив він.

Мішель звернувся до Лукашенка з вимогою звільнити Романа Протасевича і всіх політв'язнів в Білорусі.

Роман Протасевич і всі політичні в'язні, звертаюся до вас: ЄС не заспокоїться, поки вас не звільнять. Я також звертаюся до президента Лукашенка. Ви повинні звільнити пана Романа Протасевича якомога швидше, - підкреслив він.

Читайте також


Контекст. 23 травня літак компанії Ryanair, який слідував за маршрутом Афіни-Вільнюс, здійснив незаплановану посадку в аеропорту "Мінськ". На борту літака перебував засновник найбільшого опозиційного білоруського телеграм-каналу NEXTA Роман Протасевич разом зі своєю дівчиною.

Для того, щоб змусити пасажирський літак сісти в аеропорту Мінська, владою Білорусі було піднято військовий винищувач Міг-29. За словами самого Протасевича, за ним стежили до затримання. Він вважає, що у Білорусі йому загрожує смертна кара.

24 травня у соцмережах з'явилося відео із затриманим Протасевичем. На ньому він заявив, що співпрацює зі слідством і надає свідчення про організацію масових заворушень в Мінську.

Після появи цього відео батько затриманого Дмитро Протасевич заявив про побиття сина в СІЗО. В інтерв’ю Reuters він припустив, що у Протасевича може бути зламаний ніс.

25 травня дівчину Протасевича, росіянку Софію Сапегу арештували на два місяці.

Читайте наш матеріалЗатримання Протасевича: навіщо це Лукашенкові і як реагує Україна і світ.

1