Верховна Рада засудила посадку літака Ryanair і закликає звільнити Протасевича

Україна вимагає невідкладного проведення розслідування
Головне
Верховна Рада засудила посадку літака Ryanair і закликає звільнити Протасевича
Верховна Рада України Фото: сторінка ВР у Фейсбуці
3 Червня 2021, 11:45
читать на русском

Верховна Рада ухвалила постанову щодо інциденту з примусовою посадкою літака компанії Ryanair у Мінську.

Її підтримали 280 народних депутатів, передає пресслужба ВРУ.

Зокрема, постанова №5597 передбачає:

  • засудити факт і дії Білорусі щодо примусової посадки літака компанії Ryanair;
  • висловити солідарну позицію із державами-партнерами, передусім державами-членами ЄС та США у т.ч. щодо припинення повітряних сполучень;
  • закликати білоруську владу негайно звільнити Романа Протасевича і всіх політичних в’язнів;
  • зупинити свавілля і тортури, а також висловлює підтримку дії Уряду України щодо заборони на виконання авіаційних перевезень між Україною та Республікою Білорусь з 26.05.2021 та посилення "повітряних санкцій" щодо білоруських авіакомпаній.

Зазначається, що вчиненням цього примусового акту посадки пасажирського літака білоруська влада поставила під загрозу безпеку пасажирів та екіпажу. Вказані дії є порушенням міжнародних правил цивільної авіації і становлять загрозу міжнародній безпеці, в тому числі безпеці руху повітряного транспорту.

До того ж Міжнародна організація цивільної авіації повинна невідкладно провести розслідування цього неприйнятного акта з відповідними наслідками для тих, хто його вчинив.

Верховна Рада України рішуче засуджує дії влади Республіки Білорусь щодо примусової посадки пасажирського літака компанії Ryanair та затримання Романа Протасевича, що є черговим проявом наступу білоруської влади на політичну опозицію, на свободу слова і журналістську діяльність у Білорусі.


Контекст. 23 травня літак компанії Ryanair, який слідував за маршрутом Афіни-Вільнюс, здійснив незаплановану посадку в аеропорту "Мінськ". На борту літака перебував засновник найбільшого опозиційного білоруського телеграм-каналу NEXTA Роман Протасевич разом зі своєю дівчиною.

За даними окремих ЗМІ, для того, щоб змусити пасажирський літак сісти в аеропорту Мінська, владою Білорусі було піднято військовий винищувач Міг-29. За словами самого Протасевича, за ним стежили до затримання. Він вважає, що у Білорусі йому загрожує смертна кара.

24 травня президент Володимир Зеленський (досьє Зеленського) доручив уряду підготувати рішення щодо припинення авіасполучення між Україною та Білоруссю. Також до "повітряного бойкоту" раніше доєдналися Латвія, Нідерланди, Польща, Угорщина, Франція, США.

Читайте наш матеріалЗатримання Протасевича: навіщо це Лукашенкові і як реагує Україна і світ

Читайте також