Ситуація може швидко змінюватися: Кузін про пандемію COVID-19 в Україні

Зараз Україна йде за помірним сценарієм
Головне
Ситуація може швидко змінюватися: Кузін про пандемію COVID-19 в Україні
Карантин в Україні під час коронавірусу, українці, люди в масках фото: УНІАН
4 Жовтня 2021, 14:07
читать на русском

Наразі в Україні ситуація з коронавірусом розвивається за помірним сценарієм, але все може швидко змінитись.

Про це заявив головний санітарний лікар Ігор Кузін в інтерв'ю виданню "Фокус".

За його словами, усі прогнози розвитку пандемії COVID-19 у довгостроковій перспективі погано працюють. При цьому всі прогнози показують стрімке зростання захворюваності в листопаді і переповнену систему охорони здоров'я.

Кузін наголосив на трьох можливих розвитках подій щодо COVID-19, які були розроблені ВООЗ спільно з Національною службою здоров'я України.

Оптимістичний, песимістичний і помірний, за яким ми зараз якраз рухаємося, але ситуація може швидко змінюватися, - зазначив санлікар.

За словами Кузіна, на рівні кожної області є ще дві-три резервні лікарні для прийому пацієнтів з коронавірусом. При цьому нині налічується близько 40 тисяч ліжок, а у разі погіршення ситуації можна розгорнути до 70 тисяч. Якщо ще врахувати резервні, то до 90 тисяч ліжок

Але ми маємо розуміти, що при навантаженні в 70 000 система охорони здоров'я вже не може адекватно надавати ургентну медичну допомогу, тобто можуть виникнути проблеми з плановими операціями, з лікуванням інфарктів, інсультів, інших хвороб. Тому МОЗ сьогодні закликає всіх вакцинуватися, щоб не допустити цього, - наголосив заступник міністра.

Нагадаємо, в Україні очікується пік захворюваності на коронавірус у кінці жовтня - початку листопада. А штам "Дельта" стає все більш небезпечним та агресивним.

При цьому сім областей за COVID-показниками відповідають "помаранчевій" зоні карантину.

Читайте більше у нашому матеріалі про завантаженість медичної системи через нову хвилю коронавірусу: Коронавірус атакує Україну: що відбувається в лікарнях у регіонах

Читайте також