Ситуація в Казахстані: призначено нового прем'єра, в країні збільшать кількість силовиків

Президент РК зробив низку гучних заяв у парламенті
Ситуація в Казахстані: призначено нового прем'єра, в країні збільшать кількість силовиків
Казахстан Фото: facebook.com/AkordaPress
11 Січня 2022, 10:14
читать на русском

Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв 11 січня оголосив про призначення нового прем'єр-міністра республіки.

Як передає місцева агенція Кapital.kz, очолив уряд Казахстану 50-річний колишній міністр фінансів Аліхан Смаїлов.

Аліхан Смаїлов Фото: @alikhansmailov

Під час виступу у Мажилісі (місцевий парламент) президент Казахстану зробив кілька заяв.

Щодо силовиків ОДКБ

Токаєв заявив, що війська ОДКБ буде виведено протягом 10 днів:

Основну місію миротворчого контингенту ОДКБ завершено. Через два дні розпочнеться виведення миротворчого контингенту. Війська ОДКБ будуть виведені протягом 10 днів.

Інфляція та курс тенге

Токаєв наказав Нацбанку РК та Агентству з регулювання та розвитку фінансового ринку забезпечити стабільність валютного ринку до повного відновлення довіри до тенге з боку внутрішніх та зовнішніх учасників ринку.

Настав час поставити крапку в цьому питанні, стабілізувати ціни та інфляційні очікування населення. Потрібна планомірна робота щодо зниження інфляції. Пороговий коридор - 3-4 відсотки до 2025 року. Уряду, НБ та НПП належить розробити комплекс заходів щодо контролю інфляції.

Адміністрування утилізаційного збору 

Президент Казахстану доручив уряду "вжити заходів щодо припинення утилізаційного збору та розпорядження утилізаційним збором "Оператором РОП". Він наголосив, що цим має займатися державна організація.

Токаєв доручив переглянути ставки збору.

Про багатих казахстанців

Президент РК заявив, що багатим людям Казахстану настав час допомагати народу.

Він доручив створити громадський соціальний фонд, який займатиметься розв'язанням реальних проблем у сфері охорони здоров'я, освіти, соціальної підтримки.

Ми очікуємо на значні регулярні відрахування, я наголошую, регулярні відрахування до фонду з боку великого бізнесу.

Економічна ситуація

Токаєв заявив про високий ризик виведення капіталу за кордон.

Ми вже зафіксували рух на рахунках окремих осіб. Тому доручаю Національному банку спільно з Агентством фінансового моніторингу та регулювання фінансових операцій. ринків забезпечити чітке спостереження, перевірку та контроль усіх транзакцій та осіб, які необґрунтовано виводять кошти з країни.

Він вважає, що Банк розвитку Казахстану перетворився на "особистий банк для обраного кола осіб, представляючи фінансово-промислові та будівельні групи".

Ми знаємо всі прізвища. Користуючись доступом до високих кабінетів, вони отримують привілейовані умови для реалізації своїх проєктів. На ці проєкти відволікаються ресурси держави.

Нові політичні реформи

Токаєв заявив, що Казахстан продовжить курс політичної модернізації.

Це моя принципова позиція. У політичній сфері зроблено чимало. Мною висунуто чотири пакети політичних реформ, у рамках реалізації яких прийнято понад 10 законів. Запрацювало нове законодавство "Про мітинги", знижено реєстраційний бар'єр для створення партій та поріг їх проходження до Парламенту, розширено представництво жінок та молоді у Мажилісі та масліхатах. Запроваджено інститут парламентської опозиції, у виборчих бюлетенях з'явилася графа "проти всіх", вперше в історії країни відбулися прямі вибори сільських акимів, серйозні зрушення відбулися у сфері захисту прав людини.

Токаєв пообіцяв восени представити новий пакет політичних реформ, який буде підготовлений "на основі широкого та конструктивного діалогу з громадянським суспільством та експертами".

Маржа із продажу бензину

Токаєв вважає, що для забезпечення макроекономічної стабільності потрібні додаткові джерела доходів бюджету - він запропонував вилучати маржу до бюджету із продажу бензину.

Освіта

Токаєв доручив відкрити п'ять філій авторитетних закордонних вузів та розробити спецпрограму для вчителів.

Посилення силових структур

Співробітникам силових спецпідрозділів підвищать зарплату.

Токаєв заявив про необхідність реформування Національної гвардії - він запропонував сформувати її нові підрозділи в регіонах та посилити діючі. Покращити транспортне та матеріально-технічне оснащення. Збільшити чисельність підрозділів спеціального призначення МВС та Нацгвардії, підвищити рівень боєздатності.

Президент Казахстану доручив реформувати правоохоронну систему та перебудувати роботу збройних сил, правоохоронних структур та зовнішньої розвідки.

Потрібно бути готовими протистояти тотальним терористичним атакам. Негайно приступити до відпрацювання бойових навичок, оснащення ефективними засобами захисту та нападу.

Він доручив підвищити правову захищеність поліцейських, посилити відповідальність за напади представників влади та непокору законним вимогам. Переглянути принципи організації та управління прикордонної служби, провести ревізію реформ, які змістили акцент із військовою охороною держкордону на оперативні методи роботи.

Про сплячі осередки бойовиків та "терористів"

Токаєв доручив розібратися, чому держава "проспала наявність сплячих осередків бойовиків", і чому в країні було так багато нелегальної зброї.

Він доручив знайти та покарати всіх бойовиків та їхніх посібників, причетних до злочинів проти мирних громадян. Він зазначив, що критично важливо розібратися з тими, хто стоїть за терористичними атаками.

Мораторій на підвищення зарплат чиновників

Токаєв оголосив 5-річний мораторій на підвищення зарплат міністрів, депутатів та акимів (мери міст).

Я вважаю, що зарплати у них цілком достатні. Вважаю за необхідне оголосити 5-річний мораторій на підвищення їх зарплат. Я розумію, що це не дуже хороша новина для депутатів, але гадаю, що ви сприймете з розумінням. Адміністративним держслужбовцям та бюджетникам продовжимо підіймати зарплати по можливості.

Нагадаємо, з 1 січня влада Казахстану на 100% підвищила вартість скрапленого газу. Після цього у великих містах республіки розпочалися масові протести. Протестувальники захоплювали адміністративні будівлі, палили автівки поліцейських та навіть повалили пам'ятник колишньому президенту Нурсултанові Назарбаєву в Талдикоргані.

Президент Казахстану оголосив по всій країні надзвичайний стан та доручив уряду на пів року запровадити регулювання цін на скраплений газ, бензин та дизель.

Також Токаєв доручив запровадити державне цінове регулювання із соціально значущих продовольчих товарів, розглянути необхідність запровадження мораторію на підвищення комунальних тарифів для населення терміном на 180 днів.

Увечері 5 січня Токаєв звернувся до ОДКБ з проханням направити миротворців для "стабілізації ситуації в країні". Країни-члени організації пристали на прохання Токаєва і 6 січня почали відправляти силовиків до РК.

Читайте також

1