Соціологи дізнались, кого бачать президентом бідні та багаті українці

Важливо
Результати голосування залежать від регіону, віку та навіть розміру гаманця
Важливо
14 Червня, 17:39 480

Якби вибори президента України відбувались б зараз, то перемогу на них здобув би чинний президент Володимир Зеленський. За нього готові проголосувати у першому турі 20% усіх опитаних (31% серед тих, хто прийде на вибори та визначився з голосом).

Про це свідчать результати опитування, яке провели Центр Разумкова та Фонд Демініціативи ім. Ілька Кучеріва.

Друге місце утримує п’ятий президент Петро Порошенко, за якого готові проголосувати 12% усіх опитаних (18,6% тих, хто визначився і прийде на виборчі дільниці).

Юрій Бойко посідає третє місце з 8,8% голосів виборців (12,7% тих, хто визначився і прийде голосувати). Далі йде Юлія Тимошенко - 8,4% усього населення (11,7% тих, хто визначився і прийде на виборчі дільниці).

На п'ятому місці – Ігор Смешко, який отримав 4,2% всіх виборців, або 5,7% тих, хто визначився і прийде на дільниці. Інші наявні кандидати не мають такої значної підтримки.

Результати голосування залежать від регіону, віку та навіть достатку.

Зазначається, що Зеленський може похвалитися рівномірною підтримкою у всіх регіонах (лише на сході його рейтинг трохи просідає). Так, 20% мешканців Західної України готові проголосувати за Порошенка, а 4% - з Півдня.

Бойко має 18% підтримки зі східних областей, але 2% у західному регіоні. Водночас Тимошенко має 13% підтримки у центральній Україні та 3% у південній частині.

Фото: dif.org.ua

Заможні респонденти частіше готові голосувати за Зеленського і Порошенка. Менш заможні, своєю чергою, за  Тимошенко та Бойка.

Водночас молодші респонденти частіше голосують за Зеленського, за Бойка та Тимошенко - старші. Тоді як у Порошенка більш збалансований електорат.

Фото: dif.org.ua

В умовному другому турі виборів, чинний Президент Зеленський переміг би Петра Порошенка чи Юрія Бойка. У парі Зеленський/Порошенко розподіл голосів становив би 60/40%. У парі Зеленський/Бойко, така перевага була би ще відчутніша і становила б 74/26%, - йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, у травні рейтинг Зеленського становив 27,3% серед тих, хто збирається голосувати і визначився з вибором. Проте понад 50% респондентів не підтримують ідею балотування Володимира Зеленського на другий президентський термін.

Читайте також