Соціологи визначили, скільки книжок за рік читає кожний українець

Більшість українців за рік прочитали до п’яти книжок
Соціологи визначили, скільки книжок за рік читає кожний українець
Читання книг (Фото: depositphotos)
28 Листопада 2020, 15:23
читать на русском

Більшість українців протягом останнього року прочитала не більше п`яти книжок, причому переважно це були друковані видання.

Про це йдеться у соціологічному дослідженні "Читання в контексті медіаспоживання та життєконструювання", опублікованому Українським інститутом книги.

67% українців упродовж року читали друковані книжки, 28% - електронні, а 15% - слухали аудіокнижки, серед них більшість прочитали або прослухали лише 1-5 книжок за рік, - йдеться у результатах дослідження.

Серед читачів друкованих книг за останніх 12 місяців 40% придбали книжки, 39% - взяли з домашньої бібліотеки, 35% - позичили у друзів, 17% - взяли в публічній бібліотеці, 13% - отримали в подарунок і 7% - взяли в шкільній бібліотеці.

Серед читачів електронних книг за останніх 12 місяців 69% респондентів завантажили книжки безкоштовно, 4% - купили, а 2% скористалися онлайн-передплатою.

Соціологи зазначили, що 22% не захотіли відповідати на це запитання, що може свідчити про користування піратським контентом.

Читайте також

Найчастіше електронні книжки читають зі смартфона - 69 %, 19% - з планшета, 17% - з комп'ютера або ноутбука і лише 7% з пристрою для читання книжок.

59% слухачів завантажували аудіокнижки безкоштовно, 4% - купили, а 2 % - скористалися онлайн-передплатою. 32% не захотіли відповідати на запитання, тому ймовірно користувалися піратським контентом.

Нагадаємо, що діяльністю президента Володимира Зеленського у боротьбі з епідемією COVID-19 задоволені 35% українців, 60% – не задоволені.

Запровадження штрафів за перебування у громадських місцях і транспорті без масок підтримують 75% українців, 24% виступають проти цього.

1