Спікер Стефанчук може очолити Конституційний суд - ЗМІ

Посада голови Конституційного Суду стане вакантною після 29 травня цього року
Головне
Спікер Стефанчук може очолити Конституційний суд - ЗМІ
Руслан Стефанчук (фото: facebook.com/stefanchuk.official)
8 Березня 2024, 17:44
читать на русском

Спікер Верховної Ради Руслан Стефанчук може піти у відставку з посади голови парламенту та стати суддею Конституційного суду, а потім і головою КСУ.

Про це повідомляє Главком.

В матеріалі зазначається, що протягом місяця охочі отримати посаду в Конституційному Суді – юристи, судді, викладачі-правники та представники правоохоронних органів – мають змогу подати свою кандидатуру на конкурс і перевірити власні сили.

Сама ж посада голови Конституційного Суду стане вакантною після 29 травня цього року.

Наразі обов’язки голови виконує Сергій Головатий. 29 травня йому виповниться 70 років і його повноваження будуть автоматично складені.

"Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук розглядає варіант переходу на посаду голови Конституційного Суду. І саме нині відкривається вікно можливостей для реалізації цього задуму”, – розповіли виданню кілька високопоставлених співрозмовників з різних владних інституцій.

Водночас нардеп Федір Веніславський, який раніше був представником президента в КС, описує Стефанчука як креативну людину з думками та ідеями високого рівня.

"Хоча він і не фахівець у галузі конституційного права, а спеціаліст у галузі цивільного права, його пізнання, думки і креативні ідеї щодо розуміння конституційно-правової матерії – на дуже високому рівні. Якщо він ухвалить рішення і пройде всі процедури, а дорадча група експертів рекомендує президенту і він його призначить, тоді це буде один із найпотужніших суддів Конституційного суду", – вважає Веніславський.

Нагадаємо, 29 лютого президент України Володимир Зеленський запустив процедуру відбору суддів до Конституційного суду.

З метою забезпечення конкурсного відбору кандидатур на посаду судді Конституційного суду України стосовно осіб, яких призначає президент України, Зеленський постановив:

  • затвердити положення про проведення конкурсного відбору кандидатур на посаду судді Конституційного суду України стосовно осіб, яких призначає президент України;
  • утворити конкурсну комісію для проведення конкурсного відбору кандидатур на посаду судді Конституційного суду України стосовно осіб, яких призначає президент України, та затвердити її персональний склад;
  • конкурсній комісії забезпечити проведення конкурсного відбору кандидатур на посаду судді КСУ стосовно осіб, яких призначає президент.

Водночас згідно з указом, такими, що втратили чинність, визнано Указ президента України від 20 квітня 2021 року № 167/2021 "Про конкурсну комісію для здійснення відбору кандидатур на посаду судді Конституційного суду України щодо осіб, яких призначає президент України". Також Указ президента України від 17 серпня 2021 року № 365/2021 "Питання конкурсу для відбору кандидатур на посаду судді Конституційного суду України щодо осіб, яких призначає президент України".

Читайте також

1