Справа Марківа: захисники представили беззаперечні докази невинуватості гвардійця

Захист зосередився на помилках попереднього процесу
Важливо
Справа Марківа: захисники представили беззаперечні докази невинуватості гвардійця
Віталій Марків та його мама (фото: пресслужба МВС України)
24 Жовтня 2020, 11:55
читать на русском

У п'ятницю, 23 жовтня, відбулося четверте апеляційне засідання по справі нацгвардійця Віталія Марківа. На засіданні виступали захисники Марківа по апеляційному процесу у кримінальній справі, які представили беззаперечні докази його непричетності до вбивства журналіста Андреа Рокеллі в 2014 році.

Про це повідомляє пресслужба Міністерста внутрішніх справ України.

Захист зосередився на помилках попереднього процесу, а також долучи до матеріалів справи фільм "Не в тому місці, не в той час". Крім того, адвокати наголошують, що сторона обвинувачення не правильно переклала записи слів із камери Віталія, коли він говорить: "там вбили журналіста, а мені це шиють". Натомість, прокурори переклали ці слова: "я вбив журналіста".

Правозахисник Марківа Донателла Рапетті наголосила, що показання журналіста Рогелона не можна вважати об’єктивними. Оскільки, він плутався у показах, так і не зміг визначити, як виглядає форма українських військових та навіть не міг вказати, які саме осколки вилучили з його ноги. Та навіть у його словах можна знайти те, що не визнає вирок. Рапетті чітко вказує, що стріляли зліва та зблизька, тобто 100% не з гори Карачун.

Читайте також

За словами сторони захисту, навіть слова учасника подій журналіста Рогелона доводять – стріляли не з Карачуна, позиції українських військових, а з протилежного боку – з боку проросійських бойовиків. Також під час сьогоднішнього засідання, прокурор повідомив, що журналіст Рогелон прислав фото осколка, яким він був поранений і просить додати це фото до матеріалів справи. Сторони висловились з цього приводу наступним чином: захист Марківа і України - проти, а цивільні позивачі - за. Суд вирішив, що визначиться з цього приводу пізніше.

Також на суді адвокат захисту попросив, щоб 23 жовтня призначили судову експертизу, яку б визначила, з якої відстані стріляли в журналістів.

Під час слухання у залі суду провели розбір відеозапису Рогелона, на якому чітко видно, що на стелі машини, в якій знаходились журналісти, немає вхідних отворів: тобто постріли по журналістам "прилітали" не зверху, з Карачуна. Крім того, цей відео запис підкреслює, що по журналістам стріляли саме з боку бойовиків – сеператисти продовжили стріляти по машині зі ЗМІ, навіть після її зупинки.

Рапетті зазначає, що всі висновки обвинувачення розходяться з елементарними законами фізики та математики. Адже, якщо навіть порахувати ті інтервали між обстрілами, які вказують свідки, то відразу стає зрозумілим, що обстріл почали не з гори. Адвокат наполягає, що ніхто не хотів вбивати журналістів, вони свідомо поїхали в зону бойових дій та потрапили під перехресний вогонь.

Читайте також

Правозахисник Марківа Раффаеле Делла Валле наголосив, що Віталій зайшов у залу суду вже винним, сторона обвинувачення не дала йому можливості на захист.

Адже сторона захисту не суперечить, що у той день Віталій не був на позиції, та не стріляв. Правда в тому, що немає жодних доказів причетності українського гвардійця до загибелі італійського журналіста Роккелі. Все обвинувачення побудоване на емоціях та здогадках.

В Італії у військових злочинах звинувачують не лише гвардійця, а й всю українську демократичну націю за те, що вони боронять власну територію, - зазначив правозахисник.

Варто зазначити, що суд наполягав на тому, щоб адвокати українського гвардійця надіслали свої покази письмово. Сторона захисту виступила проти такої дискримінації, адже, сторону обвинувачення слухали необмежену кількість часу. Адвокат гвардійця Раффаеле Делла Валле наполягав на тому, щоб захист озвучив всі свої докази у залі суду під запис протоколу.

Наступне засідання 3 листопада. Тоді і стане відомо, чи долучив суд аргументи захисту до справи та власне, рішення у справі.

Читайте також

Справа Віталія Марківа - це одна із складових гібридної війни, яку розв’язала Росія проти України. Однак, захист українського гвардійця в Італійському суді, не лише бореться з російською пропагандою у Європі, але і дає чітке бачення ситуації західним партнерам, - заявив міністр внутрішніх справ Арсен Аваков.

Аваков (досьє Арсена Авакова) повідомив, що справа проти гвардійця Марківа - це гібридний удар по Україні. Це все було інсиновано у 2015 році російськими пропагандистами та підхоплено у Франції та Італії, вилилось у звинувачення проти українського солдата та України. Ті слова, які звучали від сторони звинувачення, намагались виправдати терористів: ніби-то, це Україна почала бойові дії. Справа проти Марківа – це гібридна війна, але ми маємо перемагати і доводити свою правоту скрізь: на фронті, де рвуться міни, і тут, у залі суду.

Мама українського гвардійця Оксана Максимчук, яка була присутня на засіданні, висловила сподівання, що суд візьме до уваги аргументи захисту і виправдає її сина.

Сподіваюсь, що суді розберуться і поставлять на вагу всю наявну інформацію та наші докази та виправдають Віталія і Україну, разом з ним, - сказала вона.

Захисник України Ніколо Бертоліні Клеричі наголосив, що українська армія – це захисники держави, які боронять свою землю від російського агресора.

Сторона обвинувачення використала слово "шайка" для характеристики українського війська. "Шайкою" можна сміливо назвати людей, які захопили територію сусідньої держави. Більше того, сторона обвинувачення перекрутила звіти міжнародних організацій, у яких чітко було вказано, що сепаратисти також використовували міномети та важке озброєння, - підкреслив адвокат.

Читайте також

Зазначимо, що 30 червня 2017 року у Італії затримали старшого сержанта командира відділення батальйону ім. Кульчицького (в/ч 3066) НГУ Віталія Марківа за підозрою у причетності до загибелі фоторепортера громадянина Італії Андреа Рокеллі у м. Слов'янськ у травні 2014 року.

Суд італійського міста Павія визнав Марківа винним і засудив його до 24 років ув'язнення.

Старший сержант Національної гвардії України Віталій Марків відбуває покарання у тюрмі біля Мілана після того, як у липні минулого року суд першої інстанції засудив його до 24 років неволі. Він перебуває під вартою від дня арешту в Болоньї 30 червня 2017.

Національна поліція в рамках розслідування провела низку слідчих дій та отримала докази невинуватості нацгвардійця Віталія Марківа до загибелі італійського фотокореспондента Андреа Роккеллі і росіянина Андрія Миронова в 2014 році.

Читайте також

Після другого засідання глава МВС України Арсен Аваков повідомив, що Апеляційний суд у Мілані призначив додаткові експертизи у справі українського нацгвардійця Віталія Марківа. Зокрема, наново перекладуть запис його прослуховування в камері.

15 жовтня в Мілані пройшло третє засідання апеляційного суду, на якому заслухали висновки дослідження щодо розмови Віталія Марківа з співкамерником про загибель італійського репортера. Згідно з новим перекладом розмови Віталія Марківа із співкамерником у липні 2017 року, він не говорив "ми прибрали репортера", а сказав : "у 2014 був убитий італійський репортер, і тепер вину хочуть покласти на мене".

Родина загиблого на Донбасі італійського журналіста Андреа Рокеллі хоче отримати від України велику суму компенсації, а вирок першої інстанції, яким Віталію Марківу дали 24 роки, "не підлягає навіть жодній критиці".