Справа Порошенка: силовики провели обшуки у соратників п'ятого президента

Обшуки відбулися у справі щодо постачання вугілля з територій "Л/ДНР"
Головне
Справа Порошенка: силовики провели обшуки у соратників п'ятого президента
ДБР та СБУ фото: facebook.com/dbr.gov.ua
29 Грудня 2021, 20:02
читать на русском

Слідчі ДБР у взаємодії зі слідчими СБУ провели обшуки у соратників лідера "Європейської солідарності" Петра Порошенка у справі щодо постачання вугілля з територій "Л/ДНР".

Як повідомляє пресслужба Державного бюро розслідувань (ДБР), силовики "здійснюють розслідування у кримінальному провадженні щодо злочинної схеми постачання вугілля із тимчасово окупованих територій та сприяння терористичним організаціям "ЛНР" та "ДНР" групою громадян України.

Провадження здійснюється за ч. 1 та ч. 3 ст. 258-5 (фінансування тероризму), ч. 1 ст. 111 (державна зрада) та ч. 1 ст. 258-3 (створення терористичної організації) КК України, - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що у межах досудового розслідування у кримінальному провадженні вже повідомлено про підозру двом народним депутатам, у тому числі п'ятому президенту України, колишньому міністру енергетики та вугільної промисловості, одній цивільній особі.

29 грудня 2021 року слідчими ДБР на підставі відповідних ухвал слідчого судді проведено ряд обшуків за місцями можливого зберігання речей чи документів, що мають значення для кримінального провадження, - кажуть у ДБР.

Обшуки прокоментував керівник центрального штабу партії Порошенка Олександр Турчинов.

Сьогодні о сьомій годині ранку відбулися обшуки у представників нашої партії. Зокрема, обшукували будинок помічника президента (Порошенка - ред.), надзвичайного та повноважного посла Юрія Оніщенка... Також ексдепутата Сергія Березенка обшукували сьогодні й інших наших колег, - розповів Турчинов.

За його словами, правоохоронці шукали документи, пов'язані із закупівлею вугілля на Донбасі у 2014 році, проте "нічого не знайшли".

Нагадаємо, 17 грудня 2021 року слідчі ДБР намагались вручити Петру Порошенку повістку на черговий допит, але п'ятий президент, як стверджували в бюро, проігнорував. Після цього Порошенко швидко сів в автомобіль та поїхав. Згодом його побачили в аеропорту, а у ЄС заявили про заплановані візити до Туреччини та Польщі.

20 грудня ​ Петру Порошенку повідомлено про підозру у державній зраді та сприянні діяльності терористичних організацій. Йдеться про організацію злочинної схеми постачання вугілля із тимчасово окупованих територій та сприяння терористичним організаціям "ЛНР" та "ДНР" групою громадян України на загальну суму близько 1,5 млрд гривень.

Згодом Порошенко повідомив, що у січні повернеться до України, а наразі він перебуває з робочими візитами за кордоном.

Читайте також

1