Справа Шеремета: "білоруські плівки" передали на експертизу голосів

Результати будуть готові щонайменше через кілька тижнів
Справа Шеремета: "білоруські плівки" передали на експертизу голосів
Фото: Парламент.UA
6 Січня 2021, 21:22
читать на русском

Заступник очільника Міністерства внутрішніх справ Антон Геращенко повідомив, що плівку з голосами оприлюднених аудіозаписів ймовірних розмов керівництва КДБ Білорусі про вбивство журналіста Павла Шеремета, передали на експертизу. Результат оприлюднять за кілька тижнів, або ж місяць.

Про це Геращенко розповів в ефірі "Громадського радіо".

За його словами, експертизу голосів проводитимуть українські фахівці з фоноскопічних експертиз. Однак експертизи потребують часу, оскільки це складна технічна та експертно-розумова робота.

Геращенко (досьє Антона Геращенка) також наголосив, що вбивство журналіста відбулося на території України тому це справа, яку веде виключно наша країна, інші країни в цьому участі не братимуть, лише можуть допомагати з доброї волі розкривати ці злочини.

У випадку з Білоруссю, маю сумніви, що вона сприятиме цьому розслідуванню. Хоча було б добре після встановлення особи, яка присутня на плівках (ймовірно, представник КДБ Білорусі, - ред.) його допитати. Але у мене є великі сумніви, що нам це дозволять зробити, а сама історія і зі свідками. Країна може відмовити у допиті свідків і тут немає варіантів, для примусу країни це зробити, - заявив Геращенко.

Читайте також

Наразі ще невідомо, коли українські слідчі зможуть допитати особу, яка опублікувала докази. Дата та час ще узгоджуються.

Все це відбувається із залученням третьої сторони – правоохоронних органів країни на території якої проводиться допит. Це міжнародні правові доручення, за якими країна на території якої проживає свідок, дозволяє провести слідчі дії українських слідчих, - сказав заступник міністра МВС.

Нагадаємо, що журналіст Павло Шеремет загинув 20 липня 2016 року в Києві внаслідок вибуху автомобіля.

12 грудня 2019 року міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявив про затримання та оголошення підозр фігурантам справи. Слідство підозрює лікаря й волонтера Юлію Кузьменко, медсестру парашутно-десантного батальйону Яну Дугарь та ветерана АТО Андрія Антоненка.

Білоруські ЗМІ повідомили, що Олександр Лукашенко та КДБ Білорусі планували вбивство Шеремета.

Читайте більше у нашому матеріалі: "Білоруські плівки" у справі Шеремета: як нова інформація вплине на розслідування.

1