США нададуть Україні нову військову допомогу: що пообіцяв Байден

Україна отримає гроші, артилерійські системи, гаубиці та тактичні дрони
Головне
США нададуть Україні нову військову допомогу: що пообіцяв Байден
Білий дім, США (Фото: getty images)
21 Квітня 2022, 19:09
читать на русском

Президент Сполучених Штатів Америки Джо Байден оголосив про надання Україні нового пакету військової допомоги на суму 800 млн доларів і про надання 500 млн доларів прямої економічної допомоги.

Про це він поінформував під час звернення:

Новий пакет військової допомоги на 800 млн доларів надається, "щоб посилити здатність України вести бойові дії на сході, на Донбасі". Він включатиме артилерійські системи, гаубиці та боєприпаси до них, тактичні дрони.

Байден додав, що США повідомляють не про всю зброю, яку передають в Україну.

Також у США вирішили надати Україні ще 500 мільйонів доларів на пряму економічну допомогу.

За його словами, український уряд зможе використати ці гроші, щоб стабілізувати економіку, підтримати населення та виплатити зарплати працівникам.

Американський президент, підсумовуючи витрати США на допомогу Україні зазначив, що загальна економічна підтримка за останні два місяці становила понад мільярд доларів.

Окрім того, Байден повідомив про рішення заборонити пов'язаним з росією суднам заходити до портів США:

Це означає, що жодне судно під російським прапором або судно, яке належить росії або управляється кимось, пов'язаним із росією, не зможе зайти до порту США, підійти до наших берегів.

Під час промови американський лідер закликав росію забезпечити вихід мирного населення з Маріуполя та з комбінату "Азовсталь".

Він також висловив сумніви щодо того, що путінська армія справді контролює Маріуполь, про що російський міністр оборони Шойгу доповів російському президентові владіміру путіну зранку 21 квітня.

Є сумніви в тому, що росія насправді контролює Маріуполь. Єдине, що ми знаємо, він мусить дозволити гуманітарні коридори для виходу людей. У такій ситуації будь-який голова держави так би зробив. Але поки немає впевненості у заявах про повний контроль над Маріуполем, - сказав Байден.

Нагадаємо, на початку квітня Сенат США одноголосно ухвалив законопроєкт щодо відновлення програми часів Другої світової війни, яка дозволить президенту Америки Джо Байдену за спрощеною процедурою надсилати зброю та іншу оборонну допомогу Україні.

Читайте також

1