США: Росія зосередила до 25 тисяч вояків у Криму та біля України

Америка запропонувала Росії запросити в ці регіони іноземних представників
США: Росія зосередила до 25 тисяч вояків у Криму та біля України
Військова техніка Фото: Міноборони
15 Квітня 2021, 10:01
читать на русском

Росія зосередила від 15 до 25 тисяч військовослужбовців в анексованому Криму та поблизу кордону України.

Про це заявила американська дипломатка, тимчасова повірена у справах США при ОБСЄ Кортні Острієн на засіданні Організації з безпеки і співпраці в Європі (ОБСЄ), передає Deutsche Welle.

За інформацією з наявних джерел, ще ніколи з 2014 року Росія не розміщувала на українському кордоні стільки військових, як зараз, - заявила Острієн.

Вона запропонувала Росії запросити в ці регіони іноземних представників, щоб зняти напруженість. За словами Острієн, Москва повинна пояснити пересування своїх військ, адже таке пояснення, як проведення навчань, американська дипломатка не вважає переконливим.

Читайте також

Тим часом міністр оборони України Андрій Таран під час засідання підкомітету Європарламенту з питань безпеки і оборони у середу заявив про нібито плани Росії довести чисельність військового контингенту біля кордонів України до 110 тисяч військових.

Зібрані дані дають змогу нам визнати триваючу підготовку до наближення до українських кордонів додаткових підрозділів із континентальної Росії. З додатковим контингентом загальна чисельність російських військ, сконцентрованих уздовж українських кордонів у цьому напрямку, досягне 56 батальйонних тактичних груп із 110 тисячами військових, - сказав Таран євродепутатам.

На думку українського міністра, Росія прагне таким чином "підвищити тиск" на Україну, щоб "зменшити прогрес реформ, позитивні внутрішні політичні події та кричуще зруйнувати наші євроатлантичні прагнення". Таран також висловив побоювання щодо наступальної операції РФ із Криму для того, щоб забезпечити постачання води на півострів.


Контекст. В головному управлінні розвідки Міністерства оборони України заявили про воєнну небезпеку через стягування російських військ до кордонів. Росія накопичує свої війська біля кордону України на трьох напрямках: в Криму, на півночі і на Донбасі.

Раніше у розвідці заявляли, що Росія уже перекинула на територію окупованого Донбасу близько 250 російських військових, і продовжує це робити й надалі.

У ГУР передбачають, що Росія може реалізувати три варіанти подій на кордонах України.

Серед них:

  • Демонстрація сили біля держкордону України та в окупованому Криму шляхом проведення заходів військового характеру.
  • Військова операція збройних сил РФ з метою розв'язання проблеми водопостачання Криму із захопленням частини території південних областей України.
  • Провокація підрозділів об'єднаних сил України до реалізації військових дій на окупованій території Донбасу з подальшим звинуваченням України в порушенні наявних домовленостей.

Читайте також наш матеріал: Чи чекає на Україну повномасштабна війна з Росією.

1