США вирішили направити групу військових у країни НАТО в Східній Європі

Це відбудеться вже найближчим часом, але конкретні дати невідомі
США вирішили направити групу військових у країни НАТО в Східній Європі
Байден Джо Фото: president.gov.ua
29 Січня 2022, 16:57
читать на русском

Президент США Джо Байден заявив, що невелику кількість американських військових буде направлено у країни НАТО в Східній Європі. Таке рішення ухвалили на тлі загрози можливого нападу Росії на Україну.

Про це повідомляється на сайті Білого дому.

Байден поспілкувався з журналістами на військово-повітряній базі Ендрюс після повернення з Піттсбурга. Він уточнив, що перекину "не дуже багато" військових вже найближчим часом. При цьому конкретні дати невідомі.

Напередодні Пентагон привів 8 500 військових у підвищену бойову готовність для можливого розгортання у країнах НАТО в Східній Європі. Як пише видання The Hill, більшість військ, ймовірно, приєднаються до сил швидкого реагування НАТО.

В американському оборонному відомстві зазначили, що США не мають намірів перекидати свої сили в Україну. Якщо Кремль таки піде на нове вторгнення, Захід насамперед завдасть ударів по російській економіці.

Нагадаємо, що перша партія оборонної допомоги з США прибула в Україну в ніч на 22 січня. Вона включає 90 тонн летальної зброї, в тому числі боєприпаси для захисників України. Пакет оборонної допомоги Збройним силам України на суму 200 мільйонів був прийнятий президентом США Джо Байденом в грудні.

Друга партія прибула ввечері 23 січня. США надіслали Україні понад 80 тонн озброєння. 25 січня до України прибула третя партія безпекової допомоги від США. Літак з боєприпасами та сучасним обладнанням приземлився в аеропорту "Бориспіль" о 15:50.

А ввечері 28 січня Україна отримала 81 тонну боєприпасів різного калібру для посилення обороноздатності. Це була четверта партія військової допомоги від Сполучених Штатів.

У посольстві США в Україні зазначили, що минулого року США надали Україні допомогу в галузі безпеки на суму понад 650 млн доларів. Починаючи з 2014 року США виділили Україні для цих цілей допомогу в розмірі 2,7 млрд.

Читайте також

1