Студенти "Могилянки" переступили через норми виборів – професор Мокін

Мокін каже, що студенти демонструють подвійні стандарти
Студенти "Могилянки" переступили через норми виборів – професор Мокін
Національний університет “Києво-Могилянська академія” Фото: facebook.com/naukma
8 Лютого 2022, 11:16
читать на русском

Ситуацію з виборами президента в Києво-Могилянській академії проаналізував професор Вінницького національного технічного університету Борис Мокін.

У Фейсбуці Мокін написав, що студенти намагаються "приховати" протестами ігнорування норм проведення виборів президента Києво-Могилянської академії та що вони "демонструють подвійні стандарти" й нехтують законом заради революційної доцільності, пишуть "Українські новини".

Професор нагадав, що під час голосування невідомі в масках одну урну з бюлетенями залили зеленкою, а іншу викрали, винесли за межі виборчої дільниці і кинули на смітнику, начебто неушкодженою, де її знайшов наряд поліції, який повернув цю урну назад до виборчої дільниці.

Виборча комісія, прийнявши на віру версію про неушкодженість і не підміну винесеної урни і розглянувши через плями на бюлетені урни, залитої зеленкою, вирішила підрахунок здійснити і оголосити результати, які міністерством освіти через порушення процедури були не визнані, що послужило причиною оголошення відповідного наказу міністра, яким призначались нові вибори.

На фоні цього факту я згадав як у 1989 році під час перших виборів ректора Вінницького політехнічного інституту – тоді ще на Конференції трудового колективу напередодні другого туру цих виборів мій доброзичливець із табору мого суперника підійшов до мене і попередив, що вже заготовлена виборча урна з необхідною для перемоги мого суперника кількістю голосів і, як тільки виборча комісія піде в сусідню кімнату для підрахунку голосів, урна буде підміненою на ту, в якій є достатня для перемоги мого суперника кількість голосів, а один із членів комісії, проходячи двері кімнати для підрахунку голосів, спеціально зупиниться, аби затримати членів лічильної комісії на вході і дати можливість тому, хто ніс урну, за кілька секунд її підмінити на потрібну, яка уже у цій кімнаті очікувала на те, щоб її дістали зі шкафчика. Тому я тоді категорично наполіг на тому, щоб урна була відкрита у тому ж залі, в якому відбувалося голосування, і щоб підрахунок голосів було здійснено на очах у всіх присутніх. Тож аферу з підміною урни її організаторам реалізувати не вдалося, і, як виявилось, за мене проголосували тоді дві третини виборців, ­– написав Мокін.

Він каже, що "нинішня ситуація у НауКМА (коли урну взагалі було винесено за межі університету) - взагалі за межею не лише виборчої, а і будь-якої логіки.

Професор зазначає, що замість провести вибори без порушень, викладачі і студенти НаУКМА влаштували скандал. А представники уряду на чолі зі Шмигалем піддалися цьому тиску:

… Якщо нинішні студенти НауКМА здатні "переступити" через норми проведення виборів президента університету, то після закінчення університету і набуття політичних амбіцій та з висоти досягнутих посад, вони запросто зможуть "переступити" у майбутньому і через норми виборів президента держави, а "революційна доцільність", якою у своїх діях керувались моряки Петрограда двадцятих років минулого сторіччя, для випускників НауКМА, як і для тих моряків, теж може стати домінантою та буде налаштовувати їх заради досягнення поставленої мети нехтувати законами.

Його допис у мережі підтримала низка освітян, вказуючи на те, що вибірковості чи подвійних стандартів у ставленні до порушень на виборах керівників вишів бути не повинно.

Нагадаємо, в НаУКМА під час виборів президента з виборчої дільниці начебто була викрадена скринька з бюлетенями. Однак її з часом повернули, проте вона була пошкоджена. Іншу скриньку невідомі залили зеленою фарбою та зіпсували частину бюлетенів.

Пропри це, виборчий комітет порахував усі бюлетені, і з тимчасово зниклої скриньки також, проголосивши переможцем виборів Сергія Квіта.

У МОН видали наказ про нові вибори в НаУКМА, проте прем'єр-міністр Денис Шмигаль та голова Верховної Ради Руслан Стефанчук відкликали наказ про перевибори. Студенти НаУКМА оголосили страйк з вимогою призначити Квіта президентом вузу.

Читайте також

1