Студенти зможуть регулювати строки навчання та змінювати спеціальність - Лісовий

В Україні взялися за реформу вищої освіти
Головне
Студенти зможуть регулювати строки навчання та змінювати спеціальність - Лісовий
Студенти (Фото: pexels)
20 Січня 2024, 17:49
читать на русском

Міністр освіти та науки Оксен Лісовий зазначив, що трансформація системи вищої освіти в Україні передбачає, що державне замовлення збережеться для спеціальностей, які першочергово потрібні державі.

Про це Лісовий написав в колонці на сайті інтернет-видання "Українська правда".

"Система державного замовлення збережеться для тих спеціальностей, які першочергово потрібні державі: медики, педагоги, інженери, аграрії, металурги, енергетики тощо. Держава й надалі платитиме за підготовку цих фахівців, виплачуватиме їм стипендії та пропонуватиме перше робоче місце. Так само збережуться пільги для вступників із вразливих категорій", - написав він.

Лісовий зазначив, що зміна системи держзамовлення та запровадження державних грантів мають на меті збільшити кількість студентів, які отримують державну підтримку для здобуття вищої освіти, а також створити передумови для якісної конкуренції між ЗВО за вступників.

"Зараз приблизно 60% студентів навчаються на контракті. Наша мета – зробити так, щоб 60% здобувачів отримували державну підтримку в різних обсягах, залежно від результатів ЗНО/НМТ. Тобто що вище бал, то більший грант вступник може отримати (включно зі 100% покриття вартості навчання)", - пояснив він.

Міністр також зазначив, що передбачається запровадження індивідуальних освітніх траєкторій: студенти зможуть самостійно регулювати строки навчання, вивчати предмети, які цікавлять найбільше, та навіть змінювати спеціальність після року-півтора навчання, якщо є така потреба.

"У студентів, що вчаться не за держзамовленням, з’явиться можливість регулювати строки навчання. Вони зможуть управляти своєю річною завантаженістю в межах 30-80 кредитів ЄКТС на рік, тобто завершити бакалаврську програму за 3, 4, 5 або ж 6 років. Це створить більше можливостей для вибору та свободи студентів", - написав він.

Крім цього, за його словами, на бакалавраті ЗВО зможуть створити міждисциплінарні програми – такі, де в межах однієї галузі вивчаються кілька спеціальностей.

"Студент вступає на галузь і після проходження двох курсів (або ж 60–120 кредитів ЄКТС) може обрати спеціальність у межах цієї галузі для подальшого навчання. Це стане у пригоді всім, хто на момент вступу ще не визначився остаточно з майбутньою професією", - пояснив міністр.

Лісовий також зазначив, що передбачається модернізація мережі ЗВО, інвестиції в навчально-наукове й лабораторне обладнання в укрупнених закладах, яких стане менше, але які будуть конкурентоспроможними і забезпечуватимуть якісну освіту.

Коментуючи ініціативи з модернізації мережі (яка передбачає злиття закладів), він зазначив, що не можна ігнорувати той факт, що демографічні показники сьогодні падають і ця тенденція розпочалася ще задовго до початку повномасштабної війни.

Нагадаємо, через скорочення кількість випускників шкіл, в Україні має відбутися зменшення або укрупнення закладів вищої освіти.

1