Суд Києва дозволив арештувати Януковича за "Харківські угоди"

Президентові-втікачу загрожує покарання за державну зраду
Головне
Суд Києва дозволив арештувати Януковича за "Харківські угоди"
Зображення експрезидента України Віктора Януковича на моніторі Фото: УНІАН
23 Травня 2022, 19:38
читать на русском

Печерський райсуд Києва надав  дозвіл на арешт колишнього президента Віктора Януковича у кримінальному провадженні про держзраду при підписанні "Харківських угод".

Як повідомили в Офісі генпрокурора, слідство довело, що у квітні 2010 року експрезидент підписав так звані Харківські угоди" - документ між Україною та російською федерацією, яким продовжив на 25 років строк перебування Чорноморського флоту рф на території України.

За участі прокурорів Офісу генерального прокурора Печерський районний суд м. Києва 23 травня 2022 року обрав колишньому президенту України запобіжний захід у вигляді тримання під вартою в кримінальному провадженні за обставинами вчинення ним державної зради (ч.1 ст. 111 КК України), - йдеться у повідомленні.

За даними слідства, Янукович спільно та за попередньою змовою з колишнім прем’єр-міністром України Миколою Азаровим на шкоду суверенітетові, територіальній цілісності та недоторканності, обороноздатності, державній та економічній безпеці України, надав іноземній державі – російській федерації та її представникам допомогу у проведенні підривної діяльності проти України.

В прокуратурі нагадують, що 21 квітня 2010 року, перебуваючи у місті Харкові, підозрюваний підписав від імені України Угоду між Україною та рф, якою продовжив на 25 років строк перебування Чорноморського флоту рф на території України – АР Крим і м. Севастополі, замість підготовки до його виведення з території України.

У результаті таких дій були штучно створені передумови для збільшення чисельності військ російської федерації на території України, їх переоснащення й модернізації та надалі – вторгнення збройних сил російської федерації і окупації ними АР Крим і м. Севастополя, - зазначають у відомстві.

Зазначимо, що притягнення до кримінальної відповідальності за вчинення державної зради не має строків давності. У січні 2021 року ДБР вже повідомило про підозру у вчиненні державної зради колишньому президенту Віктору Януковичу (ч. 1 ст. 111 Кримінального кодексу України).

Нагадаємо, у січні минулого року слідчі ДБР повідомили про підозру колишньому президенту України Віктору Януковичу у державній зраді за підписання Харківських угод. 12 березня 2021 року головне слідче управління СБУ розпочало досудове розслідування за фактом державної зради у період з 2008 по 2010 роки. Кримінальне провадження відкрито щодо службових осіб органів державної влади.

Читайте також