Судді ОАСК поскаржились до ПАРЄ через ліквідацію суду

Незаконна ліквідація суду, на їхню думку, ставить під загрозу конституційний порядок в державі
Судді ОАСК поскаржились до ПАРЄ через ліквідацію суду
Окружний адміністративний суд Києва, ОАСК (фото: УНІАН)
21 Квітня 2021, 20:41
читать на русском

Судді Окружного адміністративного суду міста Києва направили звернення до членів Моніторингового комітету Парламентської Асамблеї Ради Європи через ініціативу президента Володимира Зеленського ліквідувати суд.

Про це повідомила пресслужба ОАСК.

У листі судді звернули увагу на те, що порядок ліквідації судових установ визначений Конституцією України та законом України "Про судоустрій і статус суддів" та передбачає необхідною умовою ініціативи щодо ліквідації суду наявність висновку Вищої ради правосуддя. Порушення передбаченого законом порядку ліквідації суду ставить під загрозу конституційний порядок в державі.

Судді у зверненні наголосили, що законопроєкт Зеленського не направлений на зміну системи судоустрою, оскільки одночасно з ліквідацією створюється тотожній за повноваженнями й розташуванням суд. Його зміст направлено на створення умов для звільнення працівників цього суду. Законопроєкт не передбачає можливості переведення до новостворюваного суду та не вказує на спосіб збереження гарантій незалежності суддів.

Читайте також

Натомість іншим законопроєктом президента України, що внесений одночасно з попереднім передбачається особливий порядок ліквідації ОАСК, що є відмінним від загального правила.

На думку позивачів, Конституція гарантує неможливість притягнення судді до відповідальності за ухвалене ним рішення. Незгоду з судовим рішенням можливо висловити тільки в порядку апеляційного чи касаційного оскарження.

Тому, президент України, як гарант дотримання Конституції, не може ставити під сумнів рішення судді поза порядком процесуального оскарження, а тим паче - звільняти суддів суду у такий спосіб. Також президент не має можливості звинувачувати суддів у корупції, оскільки не існує жодного вироку повноважного суду з цього питання відносно суддів та працівників ОАСК.

Водночас ініціатива Зеленського не була погоджена з Вищою радою правосуддя, як незалежним конституційним органом державної влади та суддівського врядування.


Контекст. 13 квітня президент України Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради законопроєкт "Про ліквідацію Окружного адміністративного суду міста Києва" як невідкладний.

Представник президента у Конституційному суді України Федір Веніславський розповів, що суддям ОАСК запропонують перейти до нового окружного суду, юрисдикція якого поширюватиметься на Київ та Київську область. Якщо хтось відмовиться, їх можуть звільнити.

Голова Окружного адміністративного суду міста Києва Павло Вовк (досьє Павла Вовка) вважає, що Зеленський вирішивши внести законопроєкт про ліквідацію суду, оскільки піддався на провокації окремих активістів.

Читайте більше у нашому матеріалі: Операція-ліквідація: чи вдасться Зеленському закрити Окружний адмінсуд Києва

1